Kurkkaa myös somekanavat alla olevista ikoneista! <3
Raha

8 LOISTAVAA JA TOIMIVAA SÄÄSTÄMISVINKKIÄ KOSKIEN RUOKAOSTOKSIA!

Meistä jokainen tietää, että ruokaan menee kuukaudessa aika paljon rahaa. Parhaimmillaan olen pärjännyt 80 euron kuukausibudjetilla, mutta yleisesti ruokalaskuni on siellä 200-300 euron luokkaa. Panostan tuoreisiin raaka-aineisiin, enkä osta valmistuotteita juuri koskaan. Terveellisyys on mulle suuressa avainasemassa ruokakaupassa käydessäni. Terveellisesti voi kuitenkin syödä, vaikka ei haluaisi ruokaan laittaa paljoa rahaa. Lue alta loistavat vinkit kuinka säästää ruokaostoksissa.

1. Tee lista 

Yksinkertainen ja vanha vinkki, mutta kauppalistan tekemällä säästät ruokaostoksissa melkoisen paljon! Kirjoita listaan heti, kun joku ruoka-aines loppuu jääkaapista, näin sinulla on jo osittain valmis lista siinä vaiheessa kun kauppaan meno koittaa. Katso jääkaapista ja kuiva-ainekaapista mitä siellä on ja suunnittele jo etukäteen, mitä tulet syömään. Lisää tarvittavat ruoka-ainekset listaan ja pysy listassa!

Itselleni usein käy seuraavasti, jos liikun kaupassa ilman kauppalistaa. Pyörin ympäri kauppaa ja mietin mitä haluan syödä. Lopuksi turhaudun ja otan vaan jotain, koska haluan päästä kaupasta ulos. Useimmiten en osta lainkaan mitä olisi pitänyt ja ostokset tulevat maksamaan huomattavasti enemmän kuin jos olisin käynyt kauppalistan kanssa ostoksilla. Lisäksi huomaan kotona, että jotain oleellista jäi puuttumaan, joten uusi kauppareissu on edessä ja taas menee rahaa.

LUE OHJE: HERKULLISET SUKLAISET PROTEIINIPALLOT

2. Suunnittele ruoat etukäteen

Suunnittelemalla ruoat etukäteen säästät paljon rahaa ja myös aikaa, kun kauppareissu hoituu yhdellä tehoiskulla. Ja me kaikki tiedämme, että aika on rahaa 😉 Suunnittele vaikkapa viikon ruoat etukäteen ja yhdistele ruoka-aineksia suunnittelussasi. Esimerkiksi jos aiot viikolla tehdä ruokaa, johon tarvitset vaikkapa kookosmaitopurkista puolet, tee lopusta vaikkapa chiavanukasta tai käytä se hiustenhoitoon! Näin käytät ruoka-aineet tehokkaasti ja hävikkiä ei synny niin helposti.

Suunnittelemalla et tule nauttineeksi turhia kilokaloreita niin helposti. Suunnittele terveellisiä ja herkullisia ruokia, joita voit syödä muutaman päivän.

3. Hyödynnä punaiset laput

Ruoka-aineksista liha ja kala ovat varmasti kalleimmat. Jos haluat saada lihan ja kalan 30 % halvemmalla, etsi tuotteita, jotka ovat alennettu. Ne on ne punalappuiset tuotteet, joita on jostain syystä ”nolo” ostaa. Itse ostan aina, sillä a) haluan säästää rahaa ja b) en halua, että ruokaa heitetään hukkaan. Jos huomaan, että kanan fileeleikkeitä on alennuksessa, saatan ostaa pari pakettia ja heittää toisen pakkaseen. Näin saan ruokaa huomattavasti edullisemmalla ja pakkasestakin löytyy jotain syötävää.

4. Matsmart.fi

Olen Matsmartista kirjoittanut aiemmin jo täällä. Matsmart myy ruokaa, joilla on lyhyt vähimmäissäilyvyysaika tai joiden parasta ennen -päiväys on jo ohitettu. Lisäksi he myyvät tuotteita joiden pakkaukset ovat vanhentuneet. Matsmartista olen ostanut itse Paulunsin Supermysliä hintaan 0,49 euroa (normaalisti n. 4,50 euroa!). Etenkin, jos perheesi on isompi, löydät varmasti loistavia kuivatarvikkeita.

LUE: EDULLISTA RUOKAA 

5. Tee isommat ostokset kerran viikossa

Säästääkseni aikaa ja rahaa käyn kaupassa kunnolla ruokaostoksilla n. kerran viikossa, jolloin ostan aina pari kassillista ruokaa. Näin tehdessäni vältyn heräteostoksilta ja lisäksi pystyn suunnittelemaan ruokani helpommin. Keskitän ostokseni ja säästän siten. Kerralla summa saattaa tuntua isommalta, mutta useat kauppakäynnit lisäävät mahdollisuutta kiikuttaa kassalle jotain muuta kuin olin suunnitellut. Täydennykset (kuten kauramaito, kananmunat yms.) haen sitten lähikaupasta.

6. Osta merkittömiä / kaupan omia merkkejä

Oletko koskaan verrannut Heinz-ketsupin ja merkittömän ketsupin hintaa? Merkittömät ja kaupan omat merkit (Pirkka, X-tra yms.) ovat edullisempia kuin brändituotteet. Vertaa kilo-/litrahintoja ja valitse edullisin. Hyvä esimerkki hinnoista on kauramaito, joka maksaa alepassa 1,70 euroa tai Alpron kauramaito 2,20 euroa. Teet säästöä yhdessä tuotteessa jo 50 centtiä. Jos tuotteita vastaavalla säästöllä olisi 10 kappaletta, summa olisi jo 5 euroa. Hyvä säästö yhdellä kauppareissulla! Kun alat laskemaan montako kertaa vuodessa käyt kaupassa, aletaan puhua oikeasti isoista säästöistä.

LUE MYÖS: KEVYT HERKKU: MAAILMAN PARHAAT BANAANILETUT

7. Päätä etukäteen ruokabudjettisi ja pysy siinä

Jos ruokabudjettisi on esimerkiksi 300 euroa, jaa summa neljälle viikolle ja tiedät paljonko viikkobudjettisi on. Huolehdi, että pysyt viikkobudjetissasi. Tässä esimerkissä käytetään 75 euron viikkobudjettia.  Voit käyttää 50 euroa vaikkapa maanantaina tekemääsi ostosreissuun. Miten pysyt kärryillä kuinka paljonko käytät kaupassa? Yksinkertaisesti laskemalla puhelimella samalla kun lappaat ostoksia koriin. Käyttämäsi 50 euron jälkeen sinulla on vielä 25 euroa ”täyttöä” varten. Jos budjettisi alittuu, laita ylimääräiset säästöön.

Hyvä vinkki on miettiä omia ostotottumuksia, näin ymmärrät paljonko saat 75 eurolla ja alat automaattisesti miettiä valintojasi. Jos ostat esimerkiksi usein karkkia tms. herkkuja, ruokabudjettisi voi helposti kulua ”turhaan”, eikä budjettisi riitä oikeaan ruokaan.

LUE OHJE: TERVEELLISET JA HERKULLISET TÄYTETYT AVOKADOT

8. Osta alennuksella 

Tämä vinkki koskee ruokaostoksilla tehtäviä muita ostoksia, kuten pesuaineita, vessapaperia, hammastahnaa yms. Nämä tuotteet ovat sellaisia, jotka ovat säännöllisesti alennuksessa ja joita voit ostaa kotiin etukäteen. Itse pyrin ostamaan astianpesukonetabletit, pyykinpesuaineen jne. aina alennetulla hinnalla. Nämä tuotteet eivät kerkeä pilaantumaan ja jos ostat ne etukäteen, voit hyvinkin säästää näistä pysyvästi aina sen 30 prosenttia ja et koskaan maksa täyttä hintaa. Kätevää eikö?

Mitä muita vinkkejä sinulle tulee mieleen? Jaa parhaat vinkkisi alla! <3

Suvi Saranki

DailyChic - Fashion & Lifestyle by Suvi Saranki on blogi, jonka ideana on tarjota vinkkejä ja neuvoja kauniiseen arkeen! Oman elämänsä Martha Stewartin intohimoina elämässä ovat yrittäjyys ja liiketoiminta, sijoittaminen, DIY, korkeat korkokengät, eläimet, muoti, kauneus, hyvä ruoka ja matkustus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje!

Tilaa uutiskirje ja pysyt ajantasalla DailyChicin uusista julkaisusta ja tapahtumista!
X