Kurkkaa myös somekanavat alla olevista ikoneista! <3
Uraboostaus

HAASTATTELUSSA: SATU TUOMISTO

Kuva 1 Kirsi Mäkinen, Satu Tuomisto

Hyvä itsetuntemus auttaa menestymään ja jaksamaan työssä, olitpa sitten missi tai tavallinen tallaaja
Määrätietoinen missi osaa hyödyntää tittelinsä tarjoaman ponnahduslaudan. Pitkän uran juontajana, mallina, pr-edustajana tekevä missi on myös asiakaspalveluhenkinen, kiinnostunut ihmisistä ja tulee kaikkien kanssa toimeen. Missiksi kannattaa siis hakeutua, jos jo lähtökohtaisesti tietää, että haluaa työskennellä markkinoinnin ja myynnin edistämisen parissa ihmisten kanssa ja hyödyntää ulkonäkönsä tuomat mahdollisuudet. Näin asiaa kuvasi Miss Suomi 2008 Satu Tuomisto:

-Olen pieneltä paikkakunnalta kotoisin ja tiesin, että jos haluaa tehdä edustustehtäviä, juonto- ja mallintöitä, oli missikisat ainoa vaihtoehto. Misseys sinänsä ei ole yhtään mitään. Se on ponnahduslauta, jos sen osaa hyödyntää. Olin aina poikatyttö, joten osallistumiseni kisoihin tuli kaikille täytenä yllätyksenä.

Satu rakastaa työtään ihmisten kanssa ja kokee olevansa myös hyvä ihmistuntija. Ihmisten lukemisen taito eli heidän ymmärtäminen ja kuunteleminen ovat myös tarpeellisia liike-elämässä.

– Luen ihmiset päästä varpaisiin ja osaan sitten jo suhtautua heihin oikealla tavalla. Olenkin aina naureskellut, että tulen toimeen kaikkien kanssa liivijengiläisestä diplomaattiin.

Olen aina töissä, en vaan silloin kun tarvitaan
Kotoa opitusta korkeasta työmoraalista on hyötyä, mutta kovassa työnteossa on myös väsymisen vaaroja. Omaa jaksamistaan pitää osata seurata, jottei polta itseään loppuun. Liika velvollisuuden tuntoisuuskin voi kostautua, jos ei osaa sanoa ei. Tämä oli Sadullekin isoimpia opetuksia uransa aikana.

– Raha ei kasva puussa ja itse pitää tehdä paljon töitä sen eteen. Olen myös äärettömän itsenäinen. Jouduin jo kahden isomman veljen kanssa taistelemaan kotona.
– Uskon kohtaloon, mutta myös karmaan. Pitää itse tehdä asiat hyvin, että se kantaa hedelmää.

Satu tosiaan tekeekin töitä, joten ihan pelkästä kohtalosta ei Sadun kohdalla kuitenkaan ole kyse. Hän on pystynyt viemään uraansa missivuoden jälkeenkin haluamaansa suuntaan ja on saanut tehdä niitä asioita mistä pitää. Satu ei ole töissä vaan silloin, kun tarvitaan vaan hän on töissä aina. Seuraava vapaa viikonloppukin on tiedossa vasta kahden kuukauden päästä.

– Julkisuuteen ei voi valmistua, mutta urani on kuin iso puu, joka lähtee haarautumaan ja välillä jotain kuihtuu poiskin. Nyt tekisin varmasti monta asiaa toisin kuin nuorena tyttönä. Olen myös työnarkomaani ja ADHD. Huomasin jo pienenä, että haluan itse pystyä vaikuttamaan asioihin muuten ne alkavat ärsyttämään. Yrittäjyys sopii siis hyvin.

– Minulla on myös työminä ja kotiminä. Työminä Mukautuu jokaisen asiakkaan mukaan, kotiminä taas on rennompi poikatyttö, joka laittaa verkkarit jalkaan ja alkaa tekemään kotitöitä. Nämä kaksi käyttävät myös ihan erilaista kieltä.

Kuva 2, Kirsi Mäkinen, Satu tuomisto

Kun työ on intohimo
Intohimoinen suhtautuminen omaan työhön ja sen kokeminen velvollisuutena luovat kuitenkin omat paineensa arkeen. Sadun aika kuluu tällä hetkellä 70 % erilaisilla keikoilla ja 30 % kuntoklubi Imperial Health Clubin vetäjänä ja yhtiökumppanina. Yhtään vapaa-aikaa ei ole vaan vapaa-aikakin kuluu salilla.

– Olen ollut mukana klubin toiminnassa nyt vuoden. Minulla on kaksi miestä yhtiökumppanina ja he pyysivät minut mukaan vetäjäksi tähän. Olemme vuodessa nostaneet tämän pohjamudista ylös. Enää 70 asiakasta tarvitaan maksimijäsenmäärän saavuttamiseen. Haluamme tarjota palvelua, rauhallisuutta ja yksityisyyttä asiakkaillemme.

– Tyypillinen päiväni salilla alkaa kotoa. Luen aamulla sähköpostit ja katson onko jotakin kiireellistä tehtävää. Tulen salille, minulla on muutamia asiakastapaamisia päivän aikana, siivoan, juttelen henkilökunnan ja asiakkaiden kanssa ja varmistan, että kaikilla on kaikki hyvin. Pääsen kotiin klo 8-9 välillä illalla.

Isoja ongelmia tai haasteita ei Sadulle ole tullut vastaan, koska tunnollisena ihmisenä hän sopeutuu ja kaikki sujuu jo rutiinilla, mutta kokemuskin on opettanut asettamaan rajoja omalle jaksamiselle.

– Keikoilla tyypillistä päivää ei ole. Haasteeni on muistaa syödä jossakin välissä päivän aikana.
Minulla on n. 10 pääasiakasta, joille teen kaikki tapahtumat vuodessa. Ne ovat edustusta, kuvauksia, juontoja, kaikkea laidasta laitaan.

– Ongelmiakin tulee aina. Minä kokisin ongelmaksi myös töistä myöhästymisen ja sairastelun. Keikoilla en ole myöskään korvattavissa, kun tilaisuutta on mainostettu. Yhden ainoan juontokeikan olen joutunut peruuttamaan, kun ei tullut ääntä.

Kukaan ei kuitenkaan ole väsymätön ja työn vastapainoakin pitää yrittää löytää. Satu rentoutuu käymällä koiran kanssa lenkillä aamuisin, siivoaa, leipoo ja parantaa maailmaan ystävien kanssa. Se on hänelle terapiaa.

– Elämiä on vain yksi ja jokaisen pitäisi elää jokainen päivä täysillä.

Mitä seuraavaksi sitten on luvassa ja onko jotain saavuttamattomia unelmia? Satu on hieman salaperäinen, joten joudumme odottamaan mitä tulevan pitää.

– Kolmas yritys starttaa loppuvuoden aikana, mutta en voi siitä kertoa vielä yhtään sen enempää. Siitä tullaan kyllä sitten kuulemaan mediassa. Joskus kymmenen vuoden sisällä haluaisin myös olla äitini kaltainen äiti.

Kuva 3, Kirsi Mäkinen, Satu Tuomisto

Millaisia neuvoja antaisit nuorille naisille työuransa alussa?

– Kannustan rohkeasti yrittämään, tekemään ja ottamaan riskejä. Moni miettii, että jää johonkin työpaikkaan ja ajattelee, että onhan tässä vielä aikaa. Sitten yht’äkkiä huomaakin, että kymmenen vuotta on mennyt. Kaikki menestyjät ovat minusta ottaneet valtavia riskejä ja uskaltaneet kokeilla mitä hullumpia ideoita. On tärkeää myös olla aikaansa edellä.

Satu on itseoppinut, vaikka kaupallinen perustutkintokin löytyy, mutta kokee, että on tekemällä oppija ja itseoppinut oman työnsä.
Missin työ on siis ammatinvalintakysymys heti alusta alkaen. Mitä paremmin tuntee itsensä ja tietää millaista työtä haluaa tehdä, sen paremmin pystyy hyödyntämään myös avautuvat mahdollisuudet. Kaikkien kauniiden naisten ei todellakaan tarvitse olla missejä ollakseen menestyviä ja päästäkseen elämässään eteenpäin. Riittää, että kehittää itsetuntemustaan, uskaltaa tavoitella unelmiaan ja ryhtyy vaan tekemään sitä, mikä itseä kiinnostaa.

Kirsi Mäkinen
Uravalmentaja
Muutosympyrä Oy

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje!

Tilaa uutiskirje ja pysyt ajantasalla DailyChicin uusista julkaisusta ja tapahtumista!
X