Kurkkaa myös somekanavat alla olevista ikoneista! <3
Ilotulitenäytös
Chic-lifestyle

KATTAVA OPAS ILOTULITENÄYTÖKSEN JÄRJESTÄMISEEN

Yhteistyössä: Suomen Ilotulitus Oy

Vuosi 2017 on Suomen satavuotisen itsenäisyyden juhlavuosi ja sen kunniaksi ensi vuonna tullaan järjestämään enemmän juhlia kuin koskaan. Upea ja mieleenpainuva juhlanumero on näyttävä ilotulitus, mutta pystyykö ilotulitenäytöksen järjestämään itse vai kannattaako palvelu hankkia suoraan ammattilaisilta? Listasimme itsetoteutetun ilotulitenäytöksen järjestämisen vaiheita ja haastattelimme Suomen Ilotulitus Oy:tä ilotulitenäytöksen tilaamisesta valmiina palveluna. Ota neuvot ja vinkit talteen alta!

Ilotulitenäytös

ILOTULITENÄYTÖS ITSE TOTEUTETTUNA

Valitse tapahtumapaikka ja hanki luvat

Varattuasi juhlapaikan valitse tulitteiden käyttöpaikka siten, että niistä ei aiheudu vaaraa ihmisille, rakennuksille tai luonnolle. Valitse aukea paikka, kuten ranta, pelto, kenttä tai parkkipaikka. Ilotulitteiden ampuminen asuinalueilla on kiellettyä muiden kuin ammattilaisten toimesta. Huomioi myös, että ilotulitenäytökselle tulee olla maaomistajan lupa.

Kun tapahtumapaikka on selvillä, tee ilotuliteilmoitus alueen pelastusviranomaisille. Ilmoituksen perusteella viranomainen antaa päätöksen ilotulitenäytöksen järjestämisestä. Lisätietoa lupamenettelystä ja järjestämisen vaateista löytyy paikallisen pelastusviranomaisen nettisivuilta.

Ilotulitenäytös

Mieti mikä on budjettisi

Mieti, paljonko olet valmis panostamaan ilotulitenäytökseen. Järjestäessäsi omatoimisesti ilotulituksen ainoa rahallinen panostus ovat ilotulitteet, joita löytyy kaikista hintaluokista.

Suunnittele ilotulituksen teema ja valitse värit 

Teemaa ja värejä suunniteltaessa kannattaa miettiä millaiset juhlat ovat kyseessä ja onko itse juhlilla jokin oma teema tai väri. Ilotulitenäytös sopii moniin juhliin, esimerkiksi häihin, syntymäpäiville tai valmistujaisiin.

Ilotulitenäytös

Ilotulitteisiin kannattaa tutustua hyvissä ajoin esimerkiksi katsomalla tuotteista videoita maahantuojan sivuilta ja tutustumalla ohjeisiin. Valitse minkä tyyppisistä ilotulitteista haluat rakentaa esityksen ja  kuinka pitkään haluat näytöksen kestävän.

Ilotulitteiden hankinta ja säilytys

Itse järjestetyssä ilotulituksessa voidaan käyttää ainoastaan yksityiseen kulutukseen hyväksyttyjä ilotulitteita, joita on saatavilla kuluttajille parhaiten uudenvuoden sekä venetsialaisten aikaan tavaratalojen ilotulitemyyntipisteistä. Ympäri vuoden ilotulitteita kuluttajille myyviä verkkokauppoja löytyy myös, mutta toimitus tapahtuu pääsääntöisesti noutona pakettijakelupalveluiden ilotulitteisiin liittyvistä rajotteista johtuen.

Hankitut ilotulitteet tulisi säilyttää lukitussa tilassa, joka on huoneenlämpöinen ja kuiva. Säilyttämisessä on syytä huomioida, että ilotulitteita ei saa varastoida vintille, kellarikomeroon tai kerrostalojen yhteistiloihin.

Huomioi turvallisuus näytöksen toteutuksessa

Mieti kenelle annat juhlissa vastuun ilotulitteista; henkilöiden tulee perehtyä kunnolla käyttöohjeisiin ja näytöksen turvallisuutta pitää miettiä etukäteen. Viimekädessä ilotuliteilmoituksessa nimetty käyttäjä on vastuussa näytöksen turvallisuudesta.

Kun ostat ilotulitteet kaupasta, älä yritä tuunata niitä millään tavalla. Muista aina käyttää suojalaseja ja pidä suojaetäisyys, joka on mainittu ilotulitepaketin ohjeissa. Älä koskaan sytytä ilotulitteita kädessä. Jos ilotulite ei syty, älä yritä sytyttää sitä uudelleen – ilotulite voi räjähtää vasta useita minuutteja myöhemmin. Ilotulitteesta voi tehdä vaarattoman upottamalla sen vesiastiaan.

ILOTULITENÄYTÖS PALVELUNA

Ammattilaisen toteuttamana ilotulitenäytöksestä saadaan usein näyttävämpi ja turvallisempi. Ostetussa näytöksessä voi luottaa siihen, että kaikki onnistuu – tai pahimman sattuessa epäonnistumisesta otetaan vastuu.

Ammattilaisen järjestäessä ilotulitusnäytökseen voi mukaan ottaa teemavärien lisäksi erikoisempia tehosteita, kuten Holluwood-elokuville tyypilliset sydämmet taivaalla -ilotulitteet, joita ei ole saatavana kuluttajatuotteina. Ilotulitenäytös hoidetaan ammattilaisten toimesta ”avaimet käteen” -periaatteella ja sinun ei tarvitse huolehtia viranomaismääräyksistä, luvista eikä turvallisuudesta. Jos ilotulitenäytös epäonnistuu jollain tavalla tai aiheuttaa vahinkoa, on meillä siihen vastuuvakuutus, Suomen Ilotulitus Oy:n Kristian Björk kertoo.

Voit itse osallistua suunnitteluun ja kertoa mitä haluat näytökseltä ja millaista musiikkia haluat näytökseen. Musiikiksi voi valita esimerkiksi hääparille tärkeän kappaleen, joka lisää ilotulitenäytöksen tunnelatausta ja fiilistä. Erikoistehosteet voidaan jättää myös kokonaan pois ja toteutustapa voi olla normaali ilotulitus- tai voit antaa vapaat kädet ammattilaisille, Björk toteaa.

Ilotulitenäytös

Mitä se maksaa?

Kun ilotulitenäytös tilataan ammattilaiselta kuuluu sen hintaan suunnittelu, tuotteet, luvat, kuljetukset, toteutus ja ampumapaikan siivous sekä vakuutukset. Toteutuksen voi tilata koko Suomen laajuisesti samaan hintaan. Hinnat lähtevät 2500 eurosta ylöspäin, riippuen täysin siitä millaisen toteutuksen haluat, Suomen Ilotulitus Oy:stä kerrotaan.

Miten ilotulitenäytös tilataan ja mitä täytyy ottaa huomioon?

Ilotulitenäytös tulee tilata vähintään 16 päivää ennen juhlia. Tapahtuma-alueen ollessa suuri ja toteutuksen sisältäessä paljon erikoistehosteita täytyy ilotuliteyrityksen tulla tarkastamaan alue ennen juhlia. Palvelua tilattaessa sovitaan ensimmäiseksi ajankohta sekä suunnitellaan toteutus ilotulitenäytökselle. Ilotulitenäytöstä varten valitaan juhlanjärjestäjistä yhteyshenkilö, häissä esimerkiksi bestman tai kaaso, johon ilotuliteyritys on yhteydessä viimeistään juhlia edeltävänä päivänä.

Juhlapäivänä ilotulitteet kuljetetaan ammattilaisen toimesta paikalle, erityistä varovaisuutta ja alan säännöksiä noudattaen. Ampuma-alue eristetään ja sitä valvotaan koko juhlien ajan, etteivät ulkopuoliset ja esimerkiksi lapset pääse käsiksi ilotulitteisiin. Pääosin ilotulitus on kaukana juhlaväestä ja näytöksen valmistelua tehdään huomaamattomasti juhlien aikana. Näytöksen loputtua kaikki ilotulitteista tulleet roskat siivotaan pois, Björk kertoo.

Ilotulitenäytös

Voiko ilotulitenäytöksen järjestää kaikkina Suomen vuodenaikoina?

Harhaluulona on pidetty, että valoinen vuodenaika olisi este ilotulitukselle. Tämä on kuitenkin vain myytti, sillä keskikesälläkin voi ampua ilotulitusnäytöksen aivan mainiosti. Myöskään pilvinen sää
tai talvi ei ole este. Todella huono sää vaikuttaa vain katselumukavuuteen, ei itse  näytökseen. Ilotulitusnäytöksiä voi järjestää 365 päivänä vuodessa!

Vinkkejä ja inspiraatiota

Voi olla vaikea hahmoittaa miltä ilotulitenäytös lopulta näyttää, kun siihen on valittu teema, värit ja musiikki. Alta löytyy videoita, joissa näytetään konkreettisesti miten ilotulitenäytös järjestetään, mitä siihen tarvitaan, miten musiikki ja ilotulitteet ajoitetaan toimimaan yhtäaikaisesti sekä miltä lopullinen ilotulitenäytös näyttää. Katso alta Suomen Ilotulituksen järjestämä ilotulitenäytös ja inspiroidu!

 Minkä musiikkikappaleen sinä haluaisit omaan ilotulitenäytökseesi? 🙂

This article has 1 comment

  1. Tuomas

    Kuluttajatuotteita voi myös tilata http://www.rakettikauppa.com sivustolta jossa toimitus noutopisteisiin, joista listaus on sivustolla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje!

Tilaa uutiskirje ja pysyt ajantasalla DailyChicin uusista julkaisusta ja tapahtumista!
X