Kurkkaa myös somekanavat alla olevista ikoneista! <3
BUDAPEST
Matkustaminen

KAUPUNKIKOHTEENA BUDAPEST

Valtio: Unkari

Valuutta: Unkarin forintti (HUF)

Väkiluku: 1 721 556

Aikavyöhyke: UTC + 1 (tunti Suomea jäljessä)

Budapest on viime vuosina nostanut päätään esiin entistä suositumpana eurooppalaisena kaupunkikohteena, johon miljoonat turistit ympäri maailmaa suuntaavat vuosittain, eikä suotta; Budapestin kaupunkikuva on jopa Unescon mukaan koko maailman kauneimpia. Tämä artikkeli kokoaa yhteen kaupungin parhaita paloja suunnattuna muutaman päivän mittaista Budapestin reissua suunnitteleville. Varokaa vaan, matkakuume saattaa yllättää!

TONAVA BUDAPEST

Nähtävyydet & ajanviete

Kaupungin läpi virtaava Tonava jakaa kaupungin kahteen puoliskoon: läntiseen Budaan ja itäiseen Pestiin. Buda on huomattavasti kukkulaisempaa aluetta ja sen puolelta löytyykin parhaat näköalapaikat. Budapestin vaikuttavin kukkula oli mielestämme Gellértinvuori, jonka huipulta, Citadellalta, avautui aivan upeat ja koko kaupungin kattavat maisemat. Toinen kuuluisa Budan kukkula, Linnavuori, pitää sisällään Kuninkaanlinnan sekä Várin, eli Budan vanhankaupungin. Pestin puolelta löytyy paljon merkittäviä rakennuksia ja upeaa arkkitehtuuria, joista tärkeimpinä voisi mainita uusgottilaisen, hyvin koristeellisen ja mahtipontisen Unkarin Parlamenttitalon (Országház), upeilla yksityiskohdilla täytetyn Pyhän Tapanin kirkon (Szent István-bazilika) ja Budapestin kauneimpana katuna pidetyn Andrássy útin päädystä löytyvän Sankarien aukion (Hösök tére).

PYHÄNTAPANIN KIRKKO BUDAPEST

Hotelli kannattaa varata mieluummin Pestin puolelta, sillä siellä yksinkertaisesti riittää enemmän monipuolista tekemistä. Budasta pääsee helposti Pestiin ja toisinpäin lukuisten siltojen avulla, joista upeimmat ja tsekkaamisen arvoiset ovat Ketjusilta (Széchenyi lánchid) sekä Vapaudensilta (Szabadság híd). Budapest on kuuluisa kylpylöistään ja itsensä hemmottelu yhdessä kaupungin terveyskylpylöistä on vierailun aikana ehdoton must! Mahdollisesti koko kaupungin kuuluisimmat, Sczéchenyin ja Géllertin kylpylät tarjoavat ihanan rentoutumisen, monipuolisten altaiden sekä useiden saunojen lisäksi silmänruokaa, sillä molempien kylpylöiden rakennukset ovat viimeisen päälle komeat.

Ruoka & juoma

Unkarin hintataso on ihanan edullinen esimerkiksi Suomeen verrattuna ja noin kymmenenkin euron ruokabudjetilla per päivä pärjäisi vallan mainiosti. Unkarilaisia perinneruokia ovat esimerkiksi herkullinen tikkupulla, jota varsinkin talviaikaan saa useilta joulutoreilta, pikaruokatyyppinen lángos, joka on pizzan tapainen taikinalettu ja jonka saa valitsemillaan täytteillä sekä lihapitoinen gulassikeitto. Unkarissa syödään todella paljon lihaa, mutta Budapestistä löytyy myös useita vegaani- sekä kasvisravintoloita ja useissa perusravintoloissakin vegeannokset löytyvät selkeästi merkattuina listalta. Paprika tuntuu olevan Unkarissa hyvin iso juttu, sillä sitä näkyi useaan otteeseen lähes jokaisen eri ravintolan menussa. Gundel on Unkarin kuuluisin ravintola ja heidän brunssinsa kokeilleena en voi muuta kuin suositella kyseistä paikkaa.

BUDAPEST RUOKA

Palvelu oli vertaansa vailla ja ruokalajikkeita sunnuntaibrunssilta löytyi loputon määrä. Brunssi kuohuviineineen miltei kuninkaallisessa salissa kustansi noin 25 €/henkilö. Muita todella hyviä ruokapaikkoja olivat aasialainen fuusioravintola Buddha-Bar Váci utcan läheisyydessä sekä lähes pikaruokalan oloinen, mutta loistavaa meksikolaista tarjoava Arriba Taqueria. Budapestin kauppahallissa pyörähtäminen on myös kiva kokemus ja sen yläkerrasta löytyy kattava valikoima erilaisia ruokakojuja, joissa tarjoillaan unkarilaisia herkkuja. Mehubaarit ovat rantautuneet Budapestiin ja niistä voisin nostaa esiin viime kesänä avatun lähellä Pestin keskustaa sijaitsevan Juicyn. Hyvin pienistä tiloistaan huolimatta paikka on ehdottomasti käymisen arvoinen, sillä sieltä saa kaupungin parhaat tuorepuristetut mehut!

BUDAPEST TOWN

Kulttuuri & shoppailu

Budapestistä löytyy monia tasokkaita museoita, joista kuuluisimpia ovat Muzeum korütilla sijaitseva Unkarin kansallismuseo (Magyar Nemzeti Múzeum) sekä Kauhun talo (Terror Háza), joka on totalitarismin julmuuksista ja vääryyksistä kertova keskus. Budapest -vierailulla kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa oopperaa tai balettia jos intoa riittää, sillä liput ovat kyseisessä suurkaupungissa suhteellisen edullisia verrattuna moniin muihin vastaaviin. Neljälläkymmennellä eurolla saattaa päästä seuraamaan huippubalettia ihan eturivistä Unkarin valtionoopperalle. Vaatteiden hinnat liikkuvat suht samoissa hinnoissa, kuin muuallakin Euroopassa, mutta alennusten aikaan joulun jälkeen ja keskikesällä saattaa tehdä mielettömiä löytöjä. Váci utca- nimisen kävelykadun varrelta löytyy suurin osa kansainvälisistä ketjuliikkeistä, kuten Lush, Nike, FootLocker sekä Bershka, joten sinne kannattaa suunnata, jos shoppailu kiinnostaa.

This article has 2 comments

  1. J

    Hei! Aivan ihania kuvia ja Budapest tosiaan on aivan ihana kohde 🙂 Pieni pilkunviilaus otsikkoon, sinne on eksynyt B P:n sijaan 😉

    • Diina-Maria Laakso

      Kiitos huomautuksesta, virhe korjattu! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje!

Tilaa uutiskirje ja pysyt ajantasalla DailyChicin uusista julkaisusta ja tapahtumista!
X