Kurkkaa myös somekanavat alla olevista ikoneista! <3
Chic-lifestyle

KUINKA SAADA VAATTEET SÄILYMÄÄN HYVÄNÄ PITKÄÄN?

Vaatteet eivät säily enää ns. ”isältä pojalle”, mutta olisi mukavaa saada vaate säilymään hyvänä edes yhden käyttökauden, eikö vain? Tuleeko pesukoneestasi ulos lastenkokoisia vaatteita, vaikka laitoit sisään aikuisten vaatteita? Tämä artikkeli tarjoaa vinkkejä siihen, kuinka saada vaatteet säilymään hyvänä mahdollisimman pitkään.

Usein ei tule ajateltua, mikä on oikea pesuohje vaatteelle. Sitä vain olettaa sen kuuluvan pesukoneesta löytyvään, siihen päivittäiseen, 40 asteen pesuohjelmaan. Näin ei kuitenkaan jokaisen vaatteen kohdalla ole. Milloin olet viimeksi katsonut vaatteen sivusaumasta löytyvää pesuohjetta? Ehkä juuri silloin, kun olet ottanut huomattavasti pienentyneen vaatteen ulos koneesta ja todennut sen olleenkin käsin pestävä.

Kuinka saada vaatteet säilymään

Ensimmäinen ohje, jonka voin antaa vaatteiden huoltoon, on pesulapun katsominen. Varsinkin silloin, kun peset vaatetta ensimmäistä kertaa, katso kuinka se kuuluu pestä ja missä lämpötilassa. Säästyt suurelta harmitukselta, kun teet tämän ennen pesua etkä vasta sen jälkeen.

Toinen ohje koskee pyykin lajittelua. Jos et halua värjätä valkopyykkiäsi vaaleanpunaiseksi, älä laita punaista sukkaa sekaan. Pese tummat ja vaaleat värit erillään ja täysin valkoinen pyykki vielä erikseen. Voit miettiä minkälaista värisoppaa tulee, kun kyseisiä värejä sotkee yhteen. Pohdinnan arvoista myös on, oletko valmis käyttämään tuon värisiä vaatteita, jos värjäysvahinko käy. Jos et, pese ne erillään.

Kolmas ohje on oikea pesuaine. Jos pesuaineesi on tarkoitettu valkopyykille, käytä sitä vain valkopyykille, värilliselle pyykille on oma pesuaineensa. Kannattaa tutustua markkinoiden laajaan pesuainevalikoimaan ja pyrkiä löytämään oma suosikki vaihtoehtojen joukosta. Monet pesuaineet ovat voimakkaasti hajustettuja; haluatko tuoksua jatkuvasti esimerkiksi laventelille, vai onko jokin neutraalimpi tuoksu sinua varten? Myös allergisille on tarjolla hajustamattomia pesuaineita. Valinnanvaraa siis riittää!

Kuinka saada vaatteet säilymään

Neljäntenä haluan mainita huuhteluaineista. Esimerkiksi farkuille ei suositella huuhteluainetta laitettavaksi ollenkaan, ja sama koskee myös monia muita elastaania sisältäviä vaatteita, sillä huuhteluaine heikentää elastisuutta vaatteessa. Sen sijaan talvella vaatteisiin kannattaa laittaa tilkka huuhteluainetta pesuun mukaan. Näin voit vähentää vaatteiden sähköistymistä. Katso kuitenkin ettei samassa koneellisessa pyykkiä ole mukana tuotteita, joiden kanssa huuhteluainetta ei suositella. Älä myöskään yliannostele huuhteluaineen määrää. Joissain pesulapuissa saattaa olla maininta huuhteluaineesta, tämä kannattaa tarkistaa.

Vinkki viisi koskee sitä, kuinka usein peset vaatteita. Kaikkia vaatteita ei tarvitse pestä joka käytön jälkeen, esim. farkkuja ja paitoja voi tuulettaa ja käyttää useamman kerran. Jokainen pesu kuluttaa vaatetta, ja jos peset lempifarkkujasi joka käytön jälkeen, ne kuluvat huomattavasti nopeammin.

Kuudentena listalla on vaatteiden säilytys. Säilytätkö vaatteita sängyn vieressä lattialla? Vai pyykkitelineessä, ikkunan edessä, niin kauan kunnes vaate tulee käyttöön? Parempi vaihtoehto on kuitenkin säilyttää vaatteet vaatekaapissa tai vaatehuoneessa, niille kuuluvalla paikalla. Aurinko haalistaa tummia värejä, ja lattialla säilytetyt vaatteet likaantuvat todella nopeasti, ja luultavasti ovat rypyssä. Siististi viikatut vaatteet ovat helpompi löytää ja ovat heti käyttövalmiita.

Seitsemäs ohje, silitysrauta! Vaatteesi näyttävät arvokkaammilta ja uudemmilta, kun ne ovat siistit ja rypyttömät. Pienet nypyt vaatteen pinnassa saattavat mennä piiloon silittäessä, joten kannattaa kokeilla, ennen kuin heittää vaatteen kierrätykseen.

Kuinka saada vaatteet säilymään

Ja lemmikkien omistajat, muistakaa tarrarullan käyttö ennen kun lähdette ovesta ulos. Tämä ei välttämättä vaikuta vaatteen säilymiseen, mutta ulkonäköön kyllä. On mukavampaa kulkea vaatteissa, kun niissä ei ole karvoja.

Pienillä asioilla saat vaatteet säilymään vähän kauemmin, joten jaksathan nähdä sen vaivan? Hyvää pyykkipäivää!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje!

Tilaa uutiskirje ja pysyt ajantasalla DailyChicin uusista julkaisusta ja tapahtumista!
X