Kurkkaa myös somekanavat alla olevista ikoneista! <3
NEW YORK
Matkustaminen

MATKAKOHDE: NEW YORK

Valtio: Yhdysvallat, New Yorkin osavaltio

Valuutta: Dollari

Väkiluku: 8 491 079

Aikavyöhyke: UTC -5 (aikaero 7 tuntia Suomesta)

 

New York on kaupunki, joka sijaitsee New Yorkin osavaltiossa. Usein ihmiset mieltävät New Yorkin olevan vain Manhattan, mutta New Yorkin kaupunkiin kuuluu viisi hallintoaluetta, jotka ovat Manhattanin lisäksi Brooklyn, Bronx, Queens ja Staten Island.

Paikallinen valuutta on dollari. Tällä hetkellä eurolla ja dollarilla on vain pieni arvoero. Kannattaa tarkastaa valuutan todellinen arvo luotettavista lähteistä ennen omaa matkaa, sillä arvo saattaa vaihdella. Aikaero on 7 tuntia. Kun kello on Suomessa aamulla 7.00, se on New Yorkissa vasta 00.00.

NEW YORK

Asukasmäärä pelkästään Manhattanilla on yli 1,6 miljoonaa asukasta, ja määrä on ollut kasvusuuntainen. Asukkaita koko New York Cityn alueella on 8,4 miljoonaa. Manhattan on viidestä hallintoalueesta tiheimmin asutettu, mutta se ei ole pinta-alallisesti kuitenkaan suurin.

New York elää pitkälti turismilla, ja vuosittain siellä vierailee noin 47 miljoonaa matkailijaa. Kulkiessasi varsinkin Manhattanin kaduilla, voit kuulla monien kielien kirjon. Kaupunki on niin kiehtova, että siellä asuu paljon ihmisiä, jotka eivät ole alkuperäisiä amerikkalaisia, joten myös erilaisten aksenttien kirjo on valtava.

New York on tuttu kaupunki monelle elokuvista ja tv-sarjoista, ja siellä moni paikka näyttääkin tutulle. Kaikki ovat varmasti joskus jossain nähneet Empire State Buildingin, joka onkin varmasti Manhattanin kuuluisin rakennus. Muistatteko kohtauksen elokuvasta ”Uneton Seattlessa”, jossa Meg Ryan ja Tom Hanks kohtaavat ystävänpäivän yönä Empire State Buildingin huipulla. Voi, niin muistan minäkin! Tässä kuuluisassa rakennuksessa on kerroksia 103, mutta se ei suinkaan enää ole Manhattanin korkein rakennus.

NEW YORK

Yhdysvaltojen korkeimman rakennuksen titteliä kantaa tällä hetkellä One World Trade Center. Jokainen varmasti muistaa surullisenkuuluisan 9/11 päivän tapahtumat, jolloin World Trade Centerin kaksoistornit tuhoutuivat. Tuhoutuneiden kaksoistornien tilalle on tehty kaksiosainen muistomerkki niille paikoille, jossa tornit sijaitsivat. Muistomerkki on kaksi suurta vesiallasta, joissa vesi virtaa keskellä olevaan vielä syvempään altaaseen. Altaiden ympärillä on tyylikkäät paksut kaiteet, joihin on leikattu iskussa kuolleiden nimet. Muistomerkki on ympäristöön sopiva ja kunnioittava. Muistomerkin vieren on rakennettu uusi World Trade Center, joka kantaa nimeä One World Trade Center. Uudessa WTC:ssä on näköalatasanne, jossa voit vierailla katsomassa maisemia, mutta varaudu pitkään jonoon, sekä siihen että liput loppuvat jo puolelta päivin. Ole siis ajoissa paikalla!

NEW YORK

Yksi Manhattanin kauneimmista rakennuksista on Chrysler Building, jonka arkkitehtuuri on silmiä hivelevää. Tämä on ehdottomasti oma suosikkini Manhattanin rakennuksista. Chrysler Building on vain 77 kerrosta korkea, mutta onhan siinäkin korkeutta melkoisesti. Chrysler Building oli valmistumisen jälkeen jonkin aikaa Manhattanin korkein rakennus, mutta sitä iloa kesti vain vajaan vuoden.

NEW YORK

Yksi hyvä paikka käydä katselemassa Manhattanin näköaloja korkeuksista on Top of the Rock. Tämä rakennus on yksi Rockefeller Centerin 14 rakennuksesta. Rockefeller Centerin olet saattanut myös nähdä useissa elokuvissa. Center on tunnettu luisteluradastaan, sekä isosta kultaisesta patsaasta, joka koristaa luisteluradan reunaa. Täältä löydät joulunaikaan sen kuuluisan suuren joulukuusen, jota ihmiset tulevat katsomaan sankoin joukoin, joten varaudu ruuhkaan. Top of the Rockin näköalatasanne on kokemisen arvoinen. Se ei ole yhtä korkea kun esimerkiksi Empire State Building, mutta näkymä on silti todella upea. Suosittelen lähtemään tasanteelle heti aamulla, jotta vältyt pitkiltä jonoilta.

NEW YORK

Moneen nähtävyyteen annan saman neuvon. Kannattaa hyödyntää mahdollinen aikaerosta johtuva aikainen herääminen ja suunnata nähtävyyksille, sillä mitä pidemmälle päivä kuluu, sitä pidemmät ovat jonot!

Yksi asia johon kannattaa New Yorkin matkalla kiinnittää huomiota ovat hinnat. Hinnat ilmoitetaan aina ilman veroja. Tämä on hyvä tietää, sillä kassalla saattaa muuten tulla melkoinen yllätys, kun hintaan lisätään verojen osuus. Esimerkiksi ravintolassa ruoka saattaa näyttää listassa edulliselle, mutta verojen ja tippien jälkeen summa saattaa olla jo melkoinen. Ja tästä päästäänkin toiseen asiaan, tippeihin. Palveluammateissa olevien palkka koostuu osin tipeistä, joita on tapana antaa tietty prosenttiosuus loppusummasta. Joissain ravintoloissa tippien osuus on jo lisätty laskun loppusummaan, joten tässä kannattaa olla tarkkana. Joissakin laskuissa on laskettu valmiiksi kolmen eri prosentin mukaan vaihtoehtoiset tippisummat, joista voit itse valita, paljonko tippiä haluat antaa. Usein summat olivat ympyröity, jotta turistilta ei jää tippi antamatta, vaikka se periaatteessa onkin vapaaehtoinen.

NEW YORK

New York on ihana kaupunki, josta löytyy jokaiselle jotakin. Ruokavaihtoehtoja löytyy jokaiselle hintatasolle sopivia, sillä voit varata pöydän kalliista, hienoista ravintoloista, tai käydä syömässä dollarin pizzapalan kulmapizzeriassa. Tarjolla on myös terveellisiä vaihtoehtoja ja useassa ravintolassa on huomioitu ruoka-aineallergiset. Jokaiselle jotakin! Manhattanilla liikkuminen on helppoa. Kävellen menee nopeasti pitkiäkin matkoja, kun ihailee korkeita rakennuksia, ja kirkkaita valoja, mutta myös metroilla on helppoa liikkua. Hanki heti matkan aluksi itsellesi metrokartta ja tutustu siihen. Voit vaihtaa metrosta toiseen kätevästi yhdellä maksulla, kunhan et nouse metrotunnelista ulos. Kartasta näet miltä asemalta pääset haluamaasi metroon.

NEW YORK

Ja mikä muu kuuluukaan New Yorkin katukuvaan kuin keltaiset taksit. Keltaiset taksit ovat luvan saaneita, ja luotettavia takseja. Käytä vain näitä! Taksilla kulkeminen on huomattavasti edullisempaa kuin Suomessa. Muista kuitenkin antaa kuskille tippiä, sillä hän myös on palveluammatissa. Finnair lentää joka päivä New Yorkiin, joten ei muuta kun matkaa varaamaan. Kaupunki on ehdottomasti kokemisen arvoinen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje!

Tilaa uutiskirje ja pysyt ajantasalla DailyChicin uusista julkaisusta ja tapahtumista!
X