Kurkkaa myös somekanavat alla olevista ikoneista! <3
Kauneus ja muoti

MIKSI JOKAISELLA NAISELLA TULISI OLLA MITTATILAUSVAATE?

Sponsoroitu yhteistyö: Ateljé-ompelimo Midinette

Oletko ikinä miettinyt vaatteittesi alkuperää sen kummemmin? Sitä, miten ne tehdään? Kuka vaatteesi tekee? Millaisissa oloissa?

Olen itse sitä sukupolvea, jolle edulliset vaatteet ovat tuttuja. Vaatteet, jotka ovat teetetty esimerkiksi Kiinassa edulliseen hintaan. Ja alhaisella hinnalla on sitten perusteltu, että vaatteita voi sitten ostaa enemmän ja ei haittaa vaikka vaatteet eivät kestä käyttöä kauaa.   

Moni on jo tiedostanut tämän asian ongelmallisuuden ja alkanut siirtymään pienempään vaatekaappiin valiten laadukkaita ja toisiaan täydentäviä vaatekappaleita, jolla luo täydellisen vaatekaapin.

Itse olen myös yksi heistä, joka luo sitä omaa täydellistä vaatekaappia. Olen tehnyt melkomoisen työn tyhjentäessäni vaatekaappiani ja näin ollen, haluan, että jokainen vaatekappale kaapissani on tarkasti harkittu. Monet kaupasta ostettavat vaatteet ovat usein itselleni väärän kokoisia, hyvänä esimerkkinä jakut, joita minun on erittäin vaikea löytää. Olen pitkään haaveillut mittatilausvaatteista, jotka istuvat hyvin ja joissa on mukava olla.

Vaatekaapistani on pitkään puuttunut juhlapuku, joka olisi tyylilleni uskollinen, laadukas, kaunis ja käytännöllinen. Yhdessä Atelje-ompelimo Midinetten Paulan kanssa päätimme luoda upean juhlapuvun, joka sopii erilaisiin tilanteisiin ja juhliin. Samalla vaate on ensimmäinen mittatilausvaate kaapissani ja täytyy todeta, että olen täysin myyty idealle.

Kuinka mittatilausvaate tehdään?

Juhlapuvun suunnittelu

Prosessi alkoi siitä, että olin kerännyt Pinterest-tililleni mielestäni kauniita juhlapukuja, joista haimme inspiraatiota. Mielessäni oli alusta saakka juhlapuku, joka toimisi monenlaisessa juhlassa. Halusin kuitenkin, että juhlapuku on oman boho chic -tyylini mukainen. Juhlapuku, jossa on sitä jotain.

 

Tärkein kriteeri Juhlapuvussa oli se, että halusin siitä jollain tavalla muokattavan. En halua välttämättä käyttää samaa juhlapukua aina, kun minulla on juhlat. Päätimme, että lähdemme suunnittelemaan pukua, joka on muokattavissa ja jota mahdollisesti voisi käyttää erilaisissa tilanteissa.

Hahmottelimme luonnosta ja heittelimme ideoita ilmaan, kunnes pääsimme ajatukseen juhlapuvusta, joka olisi perinteisestä poikkeava ja hieman rohkeampi valinta. Päätimme lähteä toteuttamaan pukua, joka koostuu kahdesta kappaleesta, joita voi käyttää yhdessä tai erikseen.

Päädyimme shortsipukuun, jonka päälle tulee pitsinen mekko. Tämä juhlapuku tuntui heti alusta saakka sopivan omaan tyyliini täydellisesti. Istuvuutensa ja laadukkaan materiaalin vuoksi shortipuku on loistava vaihtoehto myös kesän juhlia ajatellen. Toki shortsipukua voi käyttää yksin, jopa arkivaatteena. Näin vaatekappaleelle tulee käyttöä, eikä käyttö ole vain muutaman juhlan varassa.

Pitsisen mekon taas voi yhdistää monipuolisesti erilaisten vaatteiden kanssa. Itse visioin sen yhdistämisestä rikottujen farkkujen kanssa, jolloin mekon voisi jättää auki takkimaisesti. Asua voisi täydentää yksinkertaisella topilla, jotta pitsi pääsee kauniisti esille. Asun voisin viimeistellä hatulla, korkeilla koroilla ja rannekoruilla.

Mittojen ottaminen

Puvun istuvuuden vuoksi, mitat ovat oleellisessa roolissa. Hyvin istuva vaate näyttää yksinkertaisesti arvokkaalta ja kauniilta.

Harvan vartalo on ns. mallinmitoissa, joten kaupasta ostetut vaatteet eivät istu hyvin. Arkikäyttöön tällaiset vaatteet sopivat hyvin, mutta juhlavaatteesta puhuttaessa istuvuus tulisi olla erinomainen. Itse esimerkiksi olen harteikas, joten tämä tulee ottaa huomioon, jotta vaate istuu kauniisti eikä kinnaa hartioista.

Kankaan valinta

Seuraavaksi oli kankaan valinta vuorossa. Kangasta valittaessa ompelijan ammattitaito pääsee loistamaan. Ompelija tietää, millainen kangas toimii erilaisissa vaatekappaleissa hyvin. Ompelijan ammattitaitoa kannattaa tässä hyödyntää. Tietty kangas saattaa omasta mielestä näyttää upealta mekkokankaalta, mutta osoittautuakin liian jäykäksi, painavaksi tai muuten vaan sopimattomaksi kyseiseen vaatekappaleeseen.

Meillä oli selkeä mielikuva, millaista juhlapukua lähdemme tekemään. Tiesimme, että että etsimme pitsiä ja värikin oli selvillä. Kankaan valinta osoittautuikin hieman hankalammaksi prosessiksi, mutta sopiva pitsi kuitenkin löytyi Kangaskauppa Inkurista. Kangaskaupoissa saattaa kulua tovi jos toinenkin, joten kankaan valintaan kannattaa varata hyvin aikaa.  

Kankaan leikkaus ja sovitus

Pukua sovitettiin kaksi kertaa, joista ensimmäisellä kerralla katsottiin muutokset shortsipukuun ja toisella kerralla taas shortsipuku viimeisteltiin sekä pitsiosan mitat katsottiin valmiiksi.

Ensimmäisessä sovituksessa shortsipuku oli kaavojen mukaan leikattu ja ommeltu yhteen, mutta muutoksia ja sisäänvetoja tehtiin.

Toisella kerralla shortsipuvun viimeistelyt katsottiin kuntoon, esimerkiksi lahkeen pituus. Muutamia nuppineuloja kiinnitettiin ja puku oli jo siinä mielessä valmis, että tiedettiin, ettei kolmatta sovitusta tarvita. Tässä kohtaa huomasin, kuinka upealta kokonaisuus tulee näyttämään – on hienoa päästä seuraamaan kuinka kankaasta tulee valmis vaate.

Valmis iltapuku

Sain iltapuvun valmiina ja olin täysin rakastunut. Sovitin iltapukua ja se tuntui erittäin mukavalta päällä sekä oli kaunis ja näyttävä yksityiskohtineen. On aika hieno tunne, kun saa pukeutua oman vision mukaiseen juhlapukuun.

Mittatilausvaate tuntuu päällä erilaiselta. En ole aiemmin kokenut niin käsittämättömän hyvää istuvuutta vaatteelta. Mikään ei purista, hinkaa tai paina, koska kaikki on suunniteltu omien mittojen mukaan. Hyvin istuva vaate on mukava päällä.

Suunnittelu, mitat ja laadukas kädenjälki

Mittatilausvaatteiden tilauksessa on monta hyvää puolta. Siksi ihmettelen, miksi mittatilausvaatteet eivät ole suositumpia. Listasin alle mielestäni parhaat puolet.

 • Ostat laadukkaan vaatteen
 • Vaate on yksilöllinen
 • Kangas ja design ovat juuri sitä mitä haluat
 • Vaate istuu sinulle kuin hanska
 • Edellä mainittujen syiden vuoksi tulet varmasti käyttämään vaatetta
 • ja lisäksi tuet vielä kotimaista työtä.

Lisäksi selvitin vastauksen omaa mieltä askartaviin kysymyksiin koskien mittatilausvaatteiden tekoa.

Miten löytää hyvä ompelija? Mitä tulee ottaa huomioon valittaessa ompelijaa?

Hyvä ompelija osaa kaavoittaa ja muotoilla asiakkaan haluaman tuotteen sekä hallitsee eri materiaalien vaatimat tekniikat. Hyvän ompelijan voi löytää esimerkiksi suositusten perusteella.


Paljonko mittatilausvaate maksaa?

Mittatilausvaatteessa maksaa ennen kaikkea palvelu ja asiantuntemus. Yksityisyrittäjä on yleensä arvonlisäverovelvollinen ja juoksevat kulut yrittäjä kattaa jakaen ne työtunteihinsa. Tavallisin tuntiveloitus alkaa n. 40 euroa tunnilta, joko ilman alvia tai sen kanssa. Jos esimerkiksi juhlapukua tehdään 30 tuntia, on valmistuksen hinta silloin 1200 euroa.

Ompelija osaa antaa melko tarkan arvion vaatteen tekoon tarvittavista tunneista. Kannattaa muistaa, etteivät laadukkaat teolliset vaatteet ole aivan ilmaisia. Ne eivät silti ole kenellekään yksilöllisesti kaavoitettuja ja suoraan aina istuvia. Usein tarvitaan korjauksia, jotka maksavat muutaman tunnin verran. Aina mittatilausvaate ei ole kovin kallis!

Kuinka kauan vaatteen valmistus kestää?

Toimitusaika on monimutkainen asia ja elää ompelijoiden työtilanteen mukaan. Juhlapukua kannattaa olla tilaamassa useita kuukausia ennen juhlapäivää. Nyrkkisääntönä voisi ajatella, että mitä työläämpi tilaus, sitä enemmän aikaa kannattaa varata. Teettämisessä tulee ottaa huomioon valmistusaika, joka riippu melkoisesti työn vaatimista yksityiskohdista ja työvaiheista. Sovitukset ja kaavoituksen vaatima aika tulee ottaa huomioon myös. Lisäksi materiaalien etsimiseen menee usein jonkin aikaa ja joskus kankaita tilataan ulkomailta saakka. Eli vaikka tunteja yhden vaatteen valmistukseen kuluisi vaikka 20, harvoin suunnittelusta päästään suoraan valmistukseen ja valmiiseen tuotteeseen parissa päivässä.

Miksi jokaisella tulisi olla mittatilausvaatteita?

Vaatteiden teettäminen omilla mitoilla kannattaa, jos haluaa saada yksilöllisiä, istuvia ja pitkäikäisiä luottovaatteita. Täsmätuote ei ole hetken harkitsematon ostos vaan ekologinen valinta.

Jos olet kiinnostunut mittatilausvaatteista, voin lämmöllä suositella  Ateljé-ompelimo Midinettea. Omasta juhlapuvusta tuli upeampi kuin olisin uskonut kuvitellakaan! Klikkaamalla alla olevaa logoa siirryt yhteystietoihin.

 

Kaikki kuvat ja videon kuvaus: Charlotta Eve

Kuvien editointi, videon editointi ja leikkaus: Suvi Saranki

Suvi Saranki

DailyChic - Fashion & Lifestyle by Suvi Saranki on blogi, jonka ideana on tarjota vinkkejä ja neuvoja kauniiseen arkeen! Oman elämänsä Martha Stewartin intohimoina elämässä ovat yrittäjyys ja liiketoiminta, sijoittaminen, DIY, korkeat korkokengät, eläimet, muoti, kauneus, hyvä ruoka ja matkustus.

This article has 8 comments

 1. Marjo

  Erittäin kaunis juhlapuku ja sopii sinulle hyvin. Pidän erityisesti tuosta läpinäkyvästä kankaasta. Olen teetättänyt joskus kauan sitten yhden juhlamekon, jonka omistan edelleen. Tosin sitä pitäisi vähän muokata niin kävisi taas johonkin juhliin.
  Mukavaa joulua sinulle!

 2. MINI-blogi/Elina

  Mittatilauspuvusta tulee mieleen ihan ekana Linnanjuhlat, itselläni ei ole kuin ”kaupoista” hankittuja juhlavaatteita.

 3. tuulanneli

  Todella kaunis puku ja sopii sinulle täydellisesti. En omista toisten tekemiä mittatilauspukuja vaan minulla on itsetehtyjä muutama tallessa menneiltä vuosilta. Viime vuosina en ole ehtinyt enää ompelemaan. Ehkä joskus sitten taas löytyy aikaa.

  • Suvi Saranki
   Suvi Saranki

   Kiitos! <3 Tämä puku oli kyllä ehdottomasti omaan mieleen, ei ole näin kaunista pukua mulla aiemmin ollut. Itsetehdyt ovat mielestäni sama siinä mielessä kuin mittatilauspuvut, laatu, käsityö ja laadukkaat materiaalit yhdistyvät.

 4. Mama Lina / Liina

  Todella kaunis puku! 🙂

  En ole itse koskaan edes ajatellut moista palvelua, mutta miksi ei…. 🙂

  Ihanaa joulua ja onnellista uutta vuotta! 🙂

  • Suvi Saranki
   Suvi Saranki

   Kiitos kommentistasi <3 Moni ei tule ajatelleeksi ja ostaa kaupasta vaatteita, jotka eivät välttämättä ole mieleen. Itse esimerkiksi haluaisin ostaa vain luonnonkuiduista tehtyjä vaatteita, mutta kaupassa ei ihan liikaa löydy näistä valikoimaa. Samoin, onnellista uutta vuotta <3

 5. Charlotta

  Tuo puku on kyllä mielettömän kaunis. Parasta musta tossa on just se yksityisyrittäjän tukeminen. Ja just se, että tietää tasan mistä saa ja mitä. Eettisyys <3

  x Charlotta
  http://www.charlottaeve.com

  • Suvi Saranki
   Suvi Saranki

   Kiitos <3 Samaa mieltä mä olen, yksityisyrittäjiä tuetaan ja tehdään eettisiä valintoja 🙂 Luulen, että itse suunniteltu puku myös miellyttää kauemmin kuin kaupan rekistä valmiina valittu yksilö <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje!

Tilaa uutiskirje ja pysyt ajantasalla DailyChicin uusista julkaisusta ja tapahtumista!