Kurkkaa myös somekanavat alla olevista ikoneista! <3
Kauneus ja muoti

PARJATUT PARABEENIT

Käydessäni I Love Me -messuilla kiinnitin huomiota siihen, että miten monessa paikassa tuotteiden hyviä ominaisuuksia kerrottaessa mainostettiin tuotteen olevan parabeeniton. Noin viisi vuotta sitten saatiin aikaan iso mediakohu parabeenien pahuudesta. En löytänyt paljoakaan tietoa siitä, mistä kaikki sai alkunsa, mutta ilmeisesti niiden pelättiin aiheuttavan rintasyöpää ja allergiaa. Päätin tutkia asiaa, sillä niin paljon ristiriitaista tietoa olen parabeeneista kuullut. Monet tuotemerkit ovat kohun takia poistaneet parabeenit tuotteistaan, mutta lähes aina, kun jotain otetaan pois, täytyy tilalle laittaa jotain muuta.

parabeenit

Teknokemian yhdistys kertoo parabeenien olevan yleisiä säilöntäaineita, joita käytetään niin kosmetiikassa, kuin elintarvikkeissakin. Parabeenit torjuvat hyvin homeita, bakteereja ja sieniä, joten ne estävät tehokkaasti tuotteen pilaantumista. Pilaantuneesta tuotteesta taas voisi aiheutua terveysongelmia tai ihoärsytystä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoo lisäksi, että parabeenit hajoavat ympäristössä melko nopeasti, eivätkä ne rikastu ravintoketjussa. Yleisimpiä parabeeneja ovat metyyliparabeeni (E218), etyyliparabeeni (E214),
propyyliparabeeni (E216) ja butyyliparabeeni.

parabeenit

Parabeenien käyttö kosmetiikasssa on rajattu EU:n lainsäädännöllä. Euroopan komission riippumaton tiedekomitea julkaisikin parabeenikohun aikaan lausunnon parabeenien käytöstä kosmetiikassa. Lausunnon mukaan prabeenien käyttö on turvallista, kunhan metyyli- ja etyyliparabeenien pitoisuus kosmetiikassa on enintään 0,4% ja propyyli- ja butyyliparabeenien 0,19%. Parabeeneja on käytetty turvallisesti jo 1920-luvulta lähtien, mutta kohun aikaan niitä alettiin myös tutkia enemmän.

parabeenit

Osasyy siihen, että parabeenien uskottiin aiheuttavan syöpää, on vuonna 2004 englantilaisen tutkijan tekemä tutkimus.  Tutkimuksessa oli tutkittu 20 rintasyöpänäytettä, joista 18 oli sisältänyt parabeeneja. Tutkimus osoitti sen, että ainakin normaalista poikkeava kudos voi kerätä itseensä parabeeneja. Se ei kuitenkaan kertonut siitä, onko normaalissa kudoksessa yleensä parabeeneja tai sitä mistä parabeenit ovat päätyneet kehoon. Parabeeneja kun joutuu kehoon kosmetiikan lisäksi myös ruoan kautta. Täytyy myös ottaa huomioon, että 20 näytettä on myös erittäin pieni otos. Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä ja pelkästään Suomessa rintasyöpään sairastui vuonna 2013 yli 4800 naista.

parabeenit

Erityisesti messuilla parabeenittomuutta mainostettiin minulle, kun totesin haluavani nähdä tuotteen sisällysluettelon allergiani takia. Itse en ole allerginen parabeeneille, mutta olen herkistynyt aiemmassa ammatissani akrylaateille. Allergiseksi voi tulla lähes mille vain, mutta toiset ainesosasta allergisoivat herkemmin, kuin jotkut toiset. Lähes mitkä tahansa kosmetiikassa käytetyt aineet voivat aiheuttaa kosketusallergiaa iholle käytettynä. Helsingin allergia- ja astmayhdistyksen sivuilla kerrotaan, että Suomessa yliopistosairaaloiden ja Työterveyslaitoksen vuosina 1995−1996 ihotestatuista potilaista parabeeneille allergisten osuus oli vain 0,3 %. Lisäksi viimeaikaiset seurannat muissa eurooppalaisissa ihotestiyksiköissä ovat olleet samaa luokkaa. Näin ollen voidaan todeta, että parabeenit eivät ole merkkittävä allergioiden aiheuttaja. Yleensä parabeeniallergian aiheuttajana oli ollut haavaiselle iholle käytetyt hoitovoiteet. Rikkoontuneesta ihosta pääsee imeytymään elimistöön huomattavasti enemmän aineita, kuin ehjästä ihosta. Yksi ihon päätehtävistähän on kuitenkin suojata kehoa ulkoisilta aineilta.

Kuten jo aikaisemmin mainitsin, kun kosmetiikasta jätetään jotain pois, täytyy tilalle laittaa jotain muuta. Kun kosmetiikkatuottajat päättivät poistaa parabeenit tuotteistaan, ne korvattiin esimerkiksi metyyli-isotatsolinonilla (MIT) tai kloorimetyyli-isotiatsolinonin/metyyli-isotiatsolinonin seoksella (MCI).  MCI:n käyttöä rajoitettiin jo 90-luvulla, kun sen todettiin aiheuttavan allergiaa. Kun metyyli-isotiatsolinonin käyttö lisääntyi merkittävästi kosmetiikassa, myös allergioiden määrä lähti nousuun. Ihotesteihin osallistuneista yliopistollisten sairaaloiden ja Työterveyslaitoksen potilaista MCI:lle allergisten osuus oli vuosina 2011-2013 10 % ja metyyli-isotiatsolinonille allergisten osuus 9 %, kun vielä vuosina 2000-2004 MCI allergiaa todettiin vain noin 1 %:lla testatuista. Euroopan komission tiedekomitea SCCS on arvioinut aineen turvallisuuden ja myös se suosittelee aineen käytön kieltämistä iholle jätettävissä tuotteissa. MIT:tä ja MCI:tä saa edelleen käyttää poishuuhdeltavissa tuotteissa, mutta sen pitoisuus ei saa ylittää 0,0015 %.

parabeenit

Itse olen päätynyt siihen, etten välttele parabeenien käyttöä. En ole allergisoitunut niille tai koe, että niistä aiheutuisi vaaraa minulle itselleni. En kuitenkaan pidä pahana sitä, jos joku kokee parabeenien välttelyn hyväksi. Jokainen saa käyttää juuri sellaista kosmetiikkaa millaista haluaa, mutta on hyvä selvittää faktat, miksi jotakin ainesosaa haluaa välttää ja myös se, mitä sen tilalle on mahdollisesti laitettu. Allergiat on aina asia erikseen ja jos saa reaktion jostain kosmetiikkatuotteesta, olisi hyvä pyrkiä testauttamaan allergiansa. Allergisoivia ainesosia on huomattavasti helpompaa välttää, kun tietää mitä pitää vältellä.

Lähteet:

https://www.thl.fi/fi/web/ymparistoterveys/ymparistomyrkyt/tarkempaa-tietoa-ymparistomyrkyista/parabeenit

http://www.teknokemia.fi/fin/kosmetiikka/kosmetiikkasanasto/?ltr=16&tag=116

http://www.teknokemia.fi/fin/teknokemian_yhdistys/ajankohtaista/arkisto/2011/01/teknokemian-yhdistyksen-tiedote-parabeeneista

http://ec.europa.eu/health/scientific_committees/docs/citizens_parabens_en.pdf

http://www.madaracosmetics.fi/fi/asiantuntijat/expert:lotte-tisenkopfa-iltnere/article:parabeenit-kosmetiikassa-kaytetty-ristiriitainen-raaka-aineryhma/

http://stats.cancerregistry.fi/stats/fin/vfin0004i0.html

https://www.kosmetiikka-allergia.fi/prime_12.aspx

http://www.teknokemia.fi/fin/kosmetiikka/kosmetiikan_puheenaiheita/sailontaaine_mit_n_kayttaminen_kosmetiikassa/

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

X