Kurkkaa myös somekanavat alla olevista ikoneista! <3
Pukujen muokkaus
Päivä Prinsessana

FITTING ROOMIN VINKIT VANHOJENTANSSI- JA HÄÄPUKUJEN MUOKKAUKSEEN

Yhteistyökumppani: Fitting Room

Fitting Room -ompelimo toimii Päivä Prinsessana -hyväntekeväisyyskampanjamme yhteistyökumppanina ja muokkaa osallistujamme Jeninan puvun täydellisesti istuvaksi. Ompelimo on erikoistunut erityisesti vaativiin korjaus- ja muutostöihin ja edustaa alan parhaimmistoa Suomessa.

Pukujen muokkaus vaatii ompelimopalveluiden käyttöä, ellei itse satu olemaan ompelualan ammattilainen. Syynä ompelimopalveluiden käyttöön voi olla esimerkiksi se, että unelmien puku on löytynyt käytettynä nettikirppikseltä, ja nyt pukuun pitäisi tehdä tarvittavia muutoksia.

Fitting Room -liikkeen omistaja ja tunnetun Revelations-merkin suunnittelija Aurora Raiskinen kertoo, että käytetyt puvut ovat kasvattaneet hurjasti suosiotaan ja jopa kolmasosa liikkeellä olevista puvuista ovat käytettyjä. Syynä kasvuun on osittain kierrätysideologian suosion nousu, mutta monet myös ostavat puvun sillä ajatuksella, että myyvät puvun eteenpäin ja näin saavat edes osan pukuun käytettävistä rahoista takaisin.

Oli puku ostettu käytettynä tai uutena on siihen lähes aina tehtävä muutoksia, jotta puku istuu täydellisesti. Aurora vastasi kysymyksiimme koskien pukujen muutostöitä.

Pukujen muokkaus

Millaisia muutoksia pukuun on mahdollista tehdä ja mitä ne maksavat?

Sekä käytetyille että uusille puvuille on mahdollista tehdä lähes mitä vain. Muodissa ovat nyt erilaiset yläosat sekä näyttävät selät. Esimerkiksi selkää pystytään uurtamaan syvemmäksi ja pukuun voidaan lisätä pitkät hihat. Usein kysytään nyörityksestä ja siitä, miten sitä voidaan muokata. ”Nyörityksen voi aina muokata vetoketjun tilalle pukuun, mutta nyörityksestä vetoketjuun vain, jos puku on tarpeeksi iso ja reunat osuvat selästä keskeltä yhteen”, ohjeistaa Aurora.

Nyöritykseen liittyen usein virheellisesti ajatellaan, että sen avulla on mahdollista muuttaa puku sopivaksi usealle eri koolle, ilman muita muutostöitä. Tämä ei pidä kuitenkaan paikkaansa, sillä nyörityksen on aina tarkoitus olla sopiva yhdelle koolle, jolloin se näyttää kaikkein parhaimmalta ja toimii kauniina yksityiskohtana puvussa korostaen V-muotoa. Jos esimerkiksi nyörityksen reunat menevät yhteen, on puku liian iso eikä nyöritys näytä kauniilta.

Liian isoa pukua on helppo pienentää noin 1-2 kokoa. Suurempikin pienennysoperaatio, jopa neljä kokoa, voi onnistua, mutta usein samalla on muokattava muitakin saumoja, jolloin kustannukset nousevat. Suurin kustannus tulee siitä, jos rintakuppia joudutaan muokkaamaan. On siis tärkeää ostaa puku, joka on istuva erityisesti etuosasta. Rintakupista liian pientä pukua ei sen sijaan voi suurentaa.

Yleensä pukua on kuitenkin muilta osin mahdollista suurentaa, esimerkiksi sivusaumoista. Hääpuvuissa saumavaraa on usein noin 3-4 senttimetriä, jolloin pukua voi suurentaa noin yhden koon. Erilaisten lisäpalojen, kiilojen, avulla pukua on mahdollista suurentaa enemmänkin, mutta tällöin lopputulos ei ole yhtä kaunis. Auroran mukaan kannattaakin mieluummin ostaa liian iso, kuin liian pieni puku.

Auroran mukaan on aina edullisempaa ostaa uusi puku, johon ei tarvita suuria muutostöitä kuin käytetty puku, jota joudutaan runsaasti muokkaamaan. Pukua valitessa onkin hyvä ottaa huomioon tulevien muutostöiden mahdolliset kustannukset. Suomalaiset ovat usein vartaloltaan eriparisia, jolloin puvusta joudutaan kaventamaan usein joko ylä- tai alaosaa riippuen vartalon mallista. Lisäksi suomalaiset ovat keskimäärin melko lyhytjalkaisia, jonka takia pukua joudutaan usein lyhentämään.

Puvun lyhennyksen hinta riippuu siitä, kuinka monta kerrosta puvussa on: iltapukumaisen puvun lyhennys maksaa 20-60 euroa ja useakerroksisen tyllipuvun lyhennys 70-100 euroa. Pitsipuvuissa lisähintaa tuo helmapitsin irrotus ennen lyhennystä ja sen takaisinompelu. Pitsisten hääpukujen muutokset ovat keskimäärin 200-300 euroa.

Muutostöiden hinta kannattaa aina varmistaa etukäteen. Ammattitaitoisen ompelijan tunnistaa Auroran mukaan siitä, ettei hän teetä turhaa työtä. Pukujen muokkaus pyritään tekemään aina asiakkaan näkökulmasta ja mahdollisimman edullisesti, välttäen turhaa työtä ja kustannuksia, jos lopputulos on sama kuin kalliimmin ja yksityiskohtaisemmin tehtäessä olisi.

Mitä ottaa mukaan ompelimoon tullessa?

Muokattavan puvun lisäksi sovitukseen pitää ottaa mukaan kengät, jotka ovat käytössä juhlapäivänä, sekä alle tulevat alusvaatteet. Mikäli puvun kanssa käyttää alushametta, on sekin hyvä ottaa mukaan. Mikäli oma alushame puuttuu, on Fitting Roomissa sovitusta varten erilaisia alushameita, joita voi lainata sovituksen ajaksi.

Jos pukujen muokkaus kiinnostaa, milloin kannattaa olla yhteydessä ompelimoon?

Ompelimoon kannattaa olla yhteydessä mahdollisimman aikaisin. Esimerkiksi tähän vuodenaikaan päivässä tulee useita kymmeniä soittoja loppukesän morsiamilta, joten ajat menevät hyvin nopeasti erityisesti suosituimpiin paikkoihin. Ennen juhlia on usein paljon muutakin tekemistä, joten puvun muutostyöt kannattaa hoitaa kalenterista mahdollisimman aikaisin. Vuosi ennen juhlia on liian aikaisin, mutta esimerkiksi 3-6 kuukautta ennen on juhlia erittäin sopiva ajankohta. Muutostöihin kuluu aikaa noin kuukausi, mutta esimerkiksi useat välisovitukset voivat pidentää aikaa, koska sopivia sovitusaikoja ei välttämättä suosituimpina aikoina ole vapaana kuin parin viikon välein.

Pukujen muokkaus

Jos haluaa teettää puvun alusta alkaen, mitä tulee ottaa huomioon?

Siinä tapauksessa ompelimoon kannattaa olla yhteydessä hyvissä ajoin, viimeistään 4 kuukautta ennen juhlia. Tällöin ehtii fiilistellä pukua ja miettiä tarkemmin mitä haluaa. Lisäksi esimerkiksi erikoisempien pitsien tilaus Suomeen voi viedä useita viikkoja.

Ensimmäisenä puvun tekijää valittaessa kannattaa selvittää, onko tekijä erikoistunut juuri sellaisiin pukuihin mitä itse haluaa, esimerkiksi hää- ja juhlapukuihin. Jos itse toivoo herkkää pitsipukua, mutta tekijä on tunnettu räväkästä tyylistä, voi olla, etteivät tyylit kohtaa. Kannattaa siis tutustua tekijän portfolioon ja aiempiin töihin.

Alusta alkaen teetetty puku tulee maksamaan noin 600–3000 euroa riippuen siitä, millainen puku on kyseessä; mitä materiaalia käytetään, millaisia yksityiskohtia puvussa on ja tietenkin kuka puvun tekijänä on. Materiaalien hankinta kannattaa jättää ompelijan vastuulle, sillä asiaan perehtymätön henkilö saattaa ostaa kankaat, jotka eivät sovellukaan kyseiseen pukuun.

Mitä jatkokäyttöä vanhojentanssi- ja hääpuvulle voi keksiä? Kannattaako näitä miettiä ennen puvun hankintaa?

Aurora muistelee omia vanhojentanssejaan vuodelta 1994, jolloin puvut olivat linnanneitohenkisiä. Tämän jälkeen puvut muuttuivat näyttäviksi jenkkityyppisiksi prom-puvuiksi tyllihelmoineen ja paljetteineen. Tällä hetkellä on kuitenkin havaittavissa muutos hillitympään punaisten mattojen -glamouriin kapeine iltapukuineen. Auroran mukaan tällaisille puvuille onkin paremmin jatkokäyttöä.

Moni vanhojen tansseihin osallistuva suunnittelee puvulle jatkokäyttöä esimerkiksi yliopiston vuosijuhliin, joihin kapeat iltapukumaiset puvut hyvin sopivat. Tyllihelmaiset puvut eivät sellaisenaan ole akateemisiin juhliin sopivat, mutta runsautta poistamalla niistäkin saa oikein hyvät. Pukua voi myös muuten muokata, esimerkiksi lisäämällä hihat tai olkaimet pukuun. Jos hääpuvun haluaa säilyttää häiden jälkeen, voi hääpuvun puolestaan lyhentää esimerkiksi kesämekoksi, jolloin hääpuku pääsee käyttöön kaapissa roikkumisen sijaan.

Pukujen muokkaus värjäämällä ei puolestaan usein onnistu, sillä puvut ovat useimmiten tekokuitua ja niihin ei väri tartu lainkaan. Erityisesti kotivärjäystä ei kannata kokeilla, sillä värjäys voi aiheuttaa yllättäviä kemiallisia reaktioita ja värjätä kankaan esimerkiksi pilkulliseksi tai oranssiksi.

Aurora kuitenkin kertoo, että tällä hetkellä ilta- ja vanhojentanssipukuja käytetään paljon ihan sellaisenaan hääpukuina, sillä kaikki eivät pidä perinteisistä hääpuvuista ja kaipaavat esimerkiksi väriä hääpukuun. ”Ihmisillä on erilaisia toiveita ja ajatuksia puvun suhteen, koska me ei olla kaikki samasta muotista – ja se on ihana asia”, Aurora päättää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje!

Tilaa uutiskirje ja pysyt ajantasalla DailyChicin uusista julkaisusta ja tapahtumista!
X