Kurkkaa myös somekanavat alla olevista ikoneista! <3
Chic-lifestyle

SÄÄSTÄMINEN JA SIJOITTAMINEN – LISÄÄ EUROJA

Kävin viime viikonloppuna Tallinnassa ja sain yllättyä positiivisesti kauniista säästä, sillä ennusteen mukaan luvassa piti olla sadetta. Tällä kertaa yllätys oli positiivinen, mutta ikävä siinä mielessä, sillä matkalle oltiin pakattu vain lämmintä vaatetta, sateenvarjoa ja takkia kun mukana olisi pitänyt olla kesäinen toppi taikka mekko. Tämä tilanne muistutti minua siitä, että elämässä ei ole mikään varmaa; ei niin sää eivätkä elämäntilanteet yleensäkään. Myrskyihin voi kuitenkin vielä aurinkon paistaessa varautua parhaalla mahdollisella tavalla.

Ammattini puolesta (ja myös yleisen kiinnostuksen vuoksi) olen huomannut ikäväkseni liian monen luottavan siihen, että elämässä paistaa aurinko jatkuvasti ja niihin mahdollisiin myrskykausiin ei valmistauduta hyvin. Ja millaisesta valmistautumisesta nyt puhun? Rahallisesta tietysti.

Työskentelen sijoitusalalla ja keskustellessani ikäihmisten kanssa, huomaan usein heillä olevan täysin erilainen mielikuva rahan suhteen. Jo kauemmin tätä maata asuttaneet miehet ja naiset toteavat minulle kerta toisensa jälkeen, etteivät ole ikinä ostaneet mitään velaksi (poislukien asunto) ja etteivät ymmärrä nykynuorten kaikki-mulle-heti-nyt -asennetta. Sen sijaan Y-sukupolvi ja milleniaalit elävät velaksi jopa pienten ostosten osalta (tv, puhelimet, vaatteet yms.). Tilannetta ei ehkä koeta ongelmalliseksi vielä, mutta mahdollisen kriisin koittaessa voi olla haastavaa selviytyä jos oma talous on pahasti velkaantunut ja pankkitili näyttää miinusta. Edellisestä huomattavammasta finanssikriisistä ja lamakaudesta ei ole kulunut edes kymmentä vuotta ja ihmiset tuntuvat unohtaneen, kuinka paljon tuo edellinenkin kriisi vaikutti talouteen ja markkinaan yleensä.

Säästäminen ja sijoittaminen jakavat mielipiteitä, sillä sijoitusinstrumentteja löytyy joka makuun. Jonkun mielestä erilaiset rahastot ovat erittäin hyvä keino kasvattaa varallisuutta, toinen vannoo suoriin osakkeisiin ja uusi kuuma trendi viime vuosina on ollut asuntosijoittaminen. Mielestäni ei ole varsinaisesti huonoa ratkaisua, enemmänkin asiaa pitäisi katsoa siltä kantilta, että laittaa rahansa sellaiseen instrumenttiin, jonka toimintamallin itse ymmärtää ja toisaalta, että hajautusta tulee tarpeeksi.

Aloittelevalle säästäjälle rahasto on hyvä vaihtoehto, sillä allokoinnista on huolehdittu ja riskit jäävät yleensä maltilliseksi. Rahastoja löytyy erilaisia ja sopiva rahasto tuleekin valita oman sijoitusstrategian ja riskiprofiilin mukaan. Yleensä rahastojen kohdalla mutistaan korkeista kuluista. Ammattilaisena näen asian niin, että asiantuntijuus maksaa ja jos itse ei ymmärrä sijoittamisen päälle niin paljon, on helpompi valita turvallisempi vaihtoehto asiantuntijan kanssa yhdessä. Mielummin niin, että tuotot jäävät hieman pienemmiksi kuin että tulee takkiin kunnolla. Tosin, rahastoillakin voi tehdä erittäin hyvää, jopa 15 % vuosituottoa (5 v ajalla). Itse suosin nimenomaan näitä hieman parempia rahastoja, joissa allokoinnista huolehditaan puolestani, mutta riskit ovat kuitenkin maltilliset.

Mitä ajatuksia säästäminen ja sijoittaminen sinussa herättää? Koetko sen vieraaksi vai ajatteletko, että palkasta on pakko laittaa x-summa syrjään kasvamaan korkoa? Jätä mielipiteesi alle 🙂

Suvi Saranki

DailyChic - Fashion & Lifestyle by Suvi Saranki on blogi, jonka ideana on tarjota vinkkejä ja neuvoja kauniiseen arkeen! Oman elämänsä Martha Stewartin intohimoina elämässä ovat yrittäjyys ja liiketoiminta, sijoittaminen, DIY, korkeat korkokengät, eläimet, muoti, kauneus, hyvä ruoka ja matkustus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje!

Tilaa uutiskirje ja pysyt ajantasalla DailyChicin uusista julkaisusta ja tapahtumista!
X