Kurkkaa myös somekanavat alla olevista ikoneista! <3
LuinSpa
Uraboostaus

URATARINAT: ÄITIYSLOMALLA YRITTÄJÄKSI

Ystävykset Mari Luodes ja Noora Mustajärvi ovat kokeneet pikkulapsivaiheen ja yrittäjyyden yhdistämisen perustaessaan LuinSpa brändin. Tältä yrittäjäkaksikolta ei rohkeutta puutu.

Mikä on LuinSpa?

”Suomen ja maailman ensimmäinen innovatiivinen kodin Span ympärille keskittyvä brändi. Tuotteet suunnitellaan itse ja valmistetaan alihankkijalla. LuinSpan tekstiilituotteiden materiaali on vähäkierteistä puuvillaa, joka imee kosteuden kunnolla. Tekstiilituotteet ovat asiakkaille personoituja ja tulevat meille tilauksesta pellolta asti, ne eivät ole varastotavaraa.” LuinSpan tuotteet tulivat markkinoille vappuna 2015.

LuinSpa

Koulutustausta

Noora ja Mari ovat opiskelleet Jyväskylän yliopistossa, jossa ystävyys alkoi. Valmistumisen jälkeen Mari on työskennellyt markkinoinnin ja brändin rakentamisen parissa, kun taas Noora on työskennellyt liiketoiminnan kehittämistehtävissä. Omassa yrityksessä työtehtävät on jaettu siten, että Mari keskittyy brändäykseen, markkinointiin, kilpailutukseen, visuaaliseen ilmeeseen ja mediayhteistöihin. Nooran päävastuulla ovat LuinSpan talouspuolen asiat, yritysmyynti ja vienti. Tuotekehitys ja hinnoittelu tehdään yhdessä.

”Olemme työskennelleet isoissa yrityksissä, joten osaamme ajatella isosti! Toisinaan on hankalaa ajatella pienen yrityksen budjetilla, kun resursseja ei olekaan niin kuin ennen. Olemme onnellisia, ettemme lähteneet aikaisemmin yrittäjiksi; ilman oppia ja taustaa, mitä 15 vuotta palkkatöissä toi, emme olisi päässeet vuodessa näin pitkälle. Kaikki kokemus on ollut arvokasta.”

Onko yrittäjyys ollut riski ystävyyden kannalta?

”Yrittäjyys ei ole ollut riski ystävyyden kannalta, sillä tässä ollaan tunteella mukana, välillä nahistellaan, mutta aina löydetään ratkaisu. Emme ole riidelleet kertaakaan. Totta kai pitää olla omat mielipiteet, sillä parhaat ideat tulevat esiin, kun ollaan eri mieltä jostain. Luottamus on ollut mukana alusta asti, sillä tunsimme toisemme niin hyvin ennen yrittäjyyttä. Yrityskumppanin valinnassa vaikutti eniten se, että olemme molemmat jalat maassa –tyyppisiä ihmisiä, emmekä liitele.”

LuinSpa

Yrittäjyys unelmana

”Yrityksen perustaminen oli haave ja pallottelimme ideoita vuosien varrella. Takaraivossa oli kuitenkin ajatus, ettemme ryhdy yrittäjiksi ennen lapsia ja perheen perustamista.”

Mari: ”Jotenkin aina tiesin ryhtyväni yrittäjäksi, en ole koskaan edes kuvitellut, että olisin palkkatöissä koko ikäni. Ideasta tuli niin varma tunne, joten uskoin idean olevan hyvä.”

Mistä idea oman yrityksen perustamiseen lähti äitiyslomalla?

”Kolmisen vuotta sitten Mari sai idean hiuspyyhkeestä. Halusimme suunnitella maailman parhaan hiuspyyhkeen; hemmotteleva, tyylikäs ja toimiva eli imukyinen hiuspyyhe. Ja nämä samat vaatimukset ohjaavat tuotekehitystä edelleen ja ne levitettiin muihinkin tuotteisiin. Ajattelemme oikeasti pyyhkeen käyttäjää ja sitä, minkälainen pyyhe olisi kiva vauvalle, mikä sopisi miehelle ja naiselle. Esimerkiksi Spa-mekossa on nepparikiinnitys, joka ei kerää likaa, kuten tarrakiinnitys. Vauvapyyhkeet ovat aina pieniä ja käytössä korkeintaan vuoden, joten toimme pyyhkeeseen lisää kokoa, jolloin tuotetta voi käyttää jopa viiteen ikävuoteen saakka. Emme olisi osanneet ajatella kaikkea tätä, jos meillä ei olisi kokemusta omista lapsista. Pyyhemateriaalimme on poikkeava, joten uskomme ideaamme. Meillä on nykyaikaiseen sisustukseen sopivat tuotteet, jotka ovat laadukkaita ja moderneja. Liiketoiminnan ymmärryksen ansiosta halusimme tuoda markkinoille yhden tuotteen sijaan koko tuotevalikoiman. Olimme suunnitelleet etukäteen mitä tuodaan ja kuinka nopeassa aikataulussa kaikki toteutetaan.”

Mari: ”Ajatus yrityksestä olisi varmasti tullut mieleen, vaikken äitiyslomalla olisikaan ollut. Mammaloma antoi minulle aikaa tehdä taustatutkimuksia, jotka olisi ollut haasteellista tehdä kokopäivätyön ohella. ”

LuinSpa

Tarvitsitteko isoja investointeja yritystä perustaessanne?

”Aloitusvaraston ostaminen oli jonkinlainen investointi. Tällä hetkellä markkinointi toteutetaan tehokkaalla budjetilla, emme juurikaan osta palveluja muualta, vaan teemme suuren osan itse. Erilainen osaaminen tuo yritykselle paljon.”

Millaisia laajennuksia teillä on tulossa tuotevalikoimaan?

”Meillä on selkeä suunnitelma siitä, miten tuoteportfoliomme laajenee. Syksyllä on tulossa hiusharjat, sisustukselliset matot, kynttilät ja huonetuoksut. Nykypäivänä ihmiset ovat tarkkoja siitä, mitä tuotteet sisältävät, joten ihon hoito- ja puhdistustuotteisiin laajennettaessa täytyy olla tarkkana. Laatu on meille tärkeää, joten taustatyöt ovat tehtävä hyvin. Liiketoimintaamme on mahdollista laajentaa Suomessa, mutta kasvua haetaan myös ulkomailta.”

LuinSpa

Millainen on tyypillinen työpäivänne kulku?

Mari: ”Herään kuudelta tekemään töitä ja vien lapset päiväkotiin heidän herättyään. Yksikään päivä ei ole samanlainen. Lapset määrittävät päivää siten, että haluamme olla heidän kanssaan iltaisin. LuinSpan takia mammalomani aikana en ole päivisin leikkinyt lapseni kanssa hiekkalaatikolla, nukkunut päiväunia yhdessä tai leiponut pullia, mutta siitä huolimatta poikani on todella sosiaalinen, sillä hän on nähnyt paljon maailmaa ja ihmisiä yrittäjyyden myötä.  En koe, että poikani olisi jäänyt pois mistään, päinvastoin!”

Miten olette kokeneet perheen ja yrittäjyyden yhdistämisen?

Noora: ”Mieheni reissaa paljon, joten ei se helppoa ole, mutta kaikki asiat ovat järjestelykysymyksiä. Isovanhemmat ovat korvaamaton apu, sillä he ovat lähes aina saatavilla.”

Mari: ”Meillä isovanhemmat ovat töissä edelleen ja he asuvat muualla. Mieheni on kannustava, vaikka töitä on paljon. Perheen on oltava tukena ja mukana. Yrittäjyys on asennekysymys!”

LuinSpa

Mikä on ollut yrittäjyytenne kohokohta?

”Yksi hienoimmista saavutuksista oli se, kun saimme tuotteemme Tampereen Sokoksen tuotevalikoimaan. Pääsimme myös viime keväänä Huvila ja Huussi –ohjelmaan mukaan juuri tuotteiden lanseerauksen aikoihin. Pidämme saavutuksena myös sitä, että kuulemme ihmisten puhuvan tuotteistamme esimerkiksi kaupassa tai näemme heidän käyttävän pyyhkeitämme uimahallissa. Uusin saavutus tuli viime viikolla, kun saimme tietää, että pääsemme Aasian markkinoille. Neuvottelemme parhaillaan lanseerauksen alkamisesta ja yhteistyökuviosta, mutta näillä näkymin elokuusta alkaen tuotteemme ovat myynnissä Kiinassa ja Taiwanissa.”

Mitä plussia ja miinuksia yrittäjyydessä on?

”Plussiin kuuluvat vapaus ja työn monipuolisuus. Nyt saa tehdä kaikkea! Taivas on rajana. Jos saamme hyvän idean, voimme toteuttaa sen ilman ylimääräistä odottelua. Miinuksiin kuuluu se, ettei aika aina riitä, asiakkaille on kuitenkin aina oltava aikaa. Työn laajuus on ihanuus, mutta myös miinus.”

Miten oma tuotemerkki perustetaan? Mitä tulee huomioida?

”Nimeä mietittäessä tärkeintä on tutkia googlesta, ettei domain ole jo varattu. Täytyy myös tarkistaa, ettei tuotemerkki ole käytössä. Tuotemerkin nimen täytyy olla toimiva myös ulkomailla, jos tuotteen haluaa viedä ulkomaan markkinoille. Kaikkea ei kuitenkaan voi suojata, ja se tulee vaan hyväksyä. Emme esimerkiksi voi tietää, jos jossain päin maailmaa tuotemerkkiämme yritetään kopioida. Kuitenkin tuotemerkit Luin ja LuinSpa on suojattu.”

LuinSpa

Mitä te haluaisitte vielä saavuttaa?

Mari: ”Haluamme, että meidät tunnetaan maailmalla. Haluamme myös, että LuinSpan kasvaessa kansainväliseksi arvomaailmamme välittyy brändin kaikkeen tekemiseen globaalisti. Oma henkinen hyvinvointi tämän kaiken keskellä on myös saavutus ja tärkeää.”

Noora: ”Haluamme, että ihmiset pitävät tuotteistamme ja suosittelevat meitä.”

Mitä haluaisitte sanoa naisille, jotka epäröivät lähteä yrittäjiksi lasten vuoksi?

Mari: ”Toinen lapseni oli alle 2-vuotias ja toinen vastasyntynyt yritystä perustettaessa. Lapsi ei ole este unelman toteuttamiselle. Kannattaa lähteä unelmaansa kohti ja pitää jalat maassa sen sijaan, että jättää haaveet toteuttamatta.”

Noora: ”Joka perheellä on oma tilanteensa. Jos heittäydyt yrittäjäksi, pitää sinulla olla perheen ja puolison tuki. Suunnittelutyön huolella tekeminen alussa auttaa.”

Mitkä kolme vinkkiä haluaisitte antaa DailyChicin lukijoille yrittäjyyttä koskien?

  1. Ole rohkea – usko omaan ideaasi ja tekemiseesi
  2. Pidä järki mukana – kulje jalat maassa ja pää pilvissä
  3. Verkostoidu – on vaikeaa, jos ei ole apujoukkoja tai ketään kenen kanssa juhlia onnistumisia

Noora: ”Hyvä käytännön vinkki on Facebookista löytyvä Naisyrittäjät-ryhmä, josta voit kysyä apua kokeneilta yrittäjiltä. Vinkkinä nuorille: tartu rohkeasti erilaisiin työtehtäviin, sillä jokainen työpaikka opettaa paljon!”

LuinSpa tuotteet löytyvät heidän nettisivuiltaan https://www.luinspa.fi/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje!

Tilaa uutiskirje ja pysyt ajantasalla DailyChicin uusista julkaisusta ja tapahtumista!
X