Kurkkaa myös somekanavat alla olevista ikoneista! <3
Chic-lifestyle

VAATTEET TALVISÄILÖÖN!

Vaatteet talvisäilöön

Kätevän kurkistusikkunan avulla näet heti, missä laatikossa suosikkikenkäsi ovat (Ikea)

Syksyn tullen on hyvä vaihtaa vaatekaappiin takaisin villapaidat ja siirtää sortsit ja sandaalit talvisäilöön. Näin saat kaappiisi kaivattua lisätilaa. Suorita samalla vaatteille ja kengille vuosihuolto ja hankkiudu eroon rikkinäisistä ja huonosti istuvista vaatteista. Panostamalla laadukkaisiin ja ajattomiin materiaaleihin ja huolehtimalla niistä oikein, saat luottovaatteesi kestämään vuosikausia.

1.Pese ja huolla

Talvisäilytykseen menevien vaatteiden tulee olla puhtaita, joten pese vaatteet ennen säilömistä. Näin pidennät vaatteiden käyttöikää ja estät tekstiilituholaisia, esimerkiksi turkiskuoriaista, tekemästä tuhojaan.

Erityisesti kengät haurastuvat likaisina ja pölyisinä, joten pese kangaskengät käsin tai koneessa (esimerkiksi Converset puhdistuvat pesukoneessa tavallisella pesuohjelmalla) tai pyyhi nahkakengät nihkeällä liinalla. Anna kenkien kuivua huolella. Suojaa kengät nahkarasvalla, lankilla tai suihkeella. Korjauta rikkinäiset kengät suutarilla.

Vaatteet talvisäilöön

Lestien avulla kengät säilyttävät muotonsa säilytyksen aikana. (Ikea) Saappaan varsiin voit käyttää rutattuja sanomalehtiä.

2. Lajittele

Nosta kaikki vaatteesi kerralla esimerkiksi sängylle tai lattialle lakanan päälle ja lajittele myytävät, korjattavat, kierrätettävät ja säilytettävät. Kun vaatehylly on tyhjä, imuroi ja pyyhi hyllyt.

Korjattavat

Korjauta rikkinäiset vaatteet. Ompele napit ja siisti hihansuut ja kainalot nukkaimurilla. On paljon mukavampi ottaa keväällä vaate käyttöön, kun se on valmiiksi korjattu ja siistitty.

Myytävät

Mikäli myytävissä on paljon sesonkivaatteita, kannattaa nämä vaatteet säilöä erikseen odottamaan kevättä ja sesongin vaihtumista. Harva ostaa kirppareilta vaatteita kesää varten, joten todennäköisesti ne jäävät myymättä ja joudut turhaan pesemään ne uudestaan ennen säilöön laittamista. Sen sijaan jos haluat vaatteista nopeasti eroon, älä heitä niitä roskiin vaan kierrätä ne oikein.

Vaatteet talvisäilöön

”The perfect white t-shirt” – monellakin tapaa. Suomalainen Pure Waste valmistaa kierrätysmateriaaleista uusiovaatteita. www.purewaste.org

Kierrätettävät

Suomessa kaatopaikoille kärrätään vuosittain noin 50 miljoonaa kiloa vaatejätettä vaikka suurin osa tästä määrästä voitaisiin hyödyntää. Tiesitkö, että vuodesta 2016 alkaen kaatopaikoille ei edes saa toimittaa tekstiilijätettä?

Ehjät ja puhtaat vaatteet voit toimittaa SPR:n, Fidan, Uffin tai H&M:n vaatekeräykseen, josta ne toimitetaan jatkokäyttöön. Tai voit katsoa paikkakunnaltasi yömajan ja kysyä olisiko heillä tarvetta vaatteille. Rikkinäisistä vaatteista voit leikata rättejä kenkienkiillotukseen tai autotallilumpuiksi tai toimittaa ne kierrätyskeskukseen, jossa vetoketjut ja muut hyödylliset osat leikataan talteen jatkokäyttöä varten (katso paikkakuntasi vaihtoehdot netistä). Uusi musta –blogista löytyy kattava tietopaketti aiheesta ja kierrätysmahdollisuuksista.

Säilytä:

Älä vie vaatteita tai kenkiä kosteaan pihavarastoon, vaan säilytä niitä sisällä. Jos säilytystilaa ei ole paljon, ovat tyhjiöpussit hyvä ratkaisu. Tyhjiöpusseista imetään ylimääräinen ilma pois, joten vaate vie murto-osan tilasta. Sen sijaan esimerkiksi silkki- ja nahka vaativat hengittävän säilytysratkaisun, älä siis pakkaa niitä muovipusseihin vaan ilmavasti esimerkiksi pahvilaatikoihin.

Artikkelikuva: www.blog.muipr.com

Henna Johansson

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje!

Tilaa uutiskirje ja pysyt ajantasalla DailyChicin uusista julkaisusta ja tapahtumista!