Kurkkaa myös somekanavat alla olevista ikoneista! <3
Vinkit muuttoa varten
Chic-lifestyle

MUUTTAJAN MUISTILISTA – VINKIT MUUTTOA VARTEN

Toisille muutto on yksi stressaavimmista asioista, toisille ihana mahdollisuus käydä läpi omistamaansa tavaramäärää ja karsia turhat pois. Kumpaan tahansa kategoriaan kuulut, kannattaa lukea seuraavat vinkit muuttoa varten läpi ja selvitä tulevista muutoista hieman helpommalla.

Vinkit muuttoa varten

ENNEN MUUTTOA

 • Muuttolaatikoita, esimerkiksi legendaarisia banaanilaatikoita, voit kysyä läheisestä kaupasta. Varaa näiden lisäksi pienempiä laatikoita painavien tavaroiden pakkaamiseen. Mikäli tavaraa on runsaasti, kannattaa harkita laatikoiden vuokraamista muuttofirman kautta.
 • Aloita tavaroiden läpikäynti jo hyvissä ajoin. Käy tavarat kriittisesti läpi; mitkä kannattaa säilyttää, mitkä joutavat kierrätykseen ja mitä kannattaa myydä tai lahjoittaa eteenpäin*. Varaa kirpputoripaikka tai myy nettikirppiksillä, esimerkiksi Facebookin sisustuskirppiksillä, ylimääräiset tavarat. Näin et joudu kantamaan turhia tavaroita uuteen asuntoon ja kaikki löytää nopeammin paikkansa. Lisäksi on stressittömämpää ajatella tulevaa muuttoa ja muuttokuormaa, kun tietää, mitä laatikot sisältävät. Käy kriittisesti läpi erityisesti vintti ja komerot: on turhaa kantaa asunnosta toiseen ikivanhoja tavaroita, joita et ole vuosikausiin kaivannut.
 • Aloita asunnon siivoaminen hyvissä ajoin. Esimerkiksi jääkaapin ja uunin pesu muutamaa viikkoa ennen muuttoa mahdollistaa sen, että muuttopäivänä riittää yleispesu ilman aikaa vievää tahrojen poistoa. Pese valmiiksi verhot ja muut tekstiilit, jotta voit ottaa ne suoraan käyttöön uudessa asunnossa.

Vinkit muuttoa varten

 • Pakkaa painavat tavarat pieniin laatikoihin (kuten kirjat) ja kevyet tavarat (kuten peitot ja tyynyt) isoihin laatikoihin. Pakatessasi tavaroita merkitse laatikkoihin selvästi mihin huoneeseen ne kuuluvat (sen sijaan, että merkkaisit vain mitä ne sisältävät). Näin muuttoapu tietää heti, mihin huoneeseen laatikot viedään, ilman hidastavaa ”hei mihis tää? –huutelua. Purkamista ajatellen kannattaa laatikoihin pakata vain yhteen huoneeseen kuuluvia tavaroita.
 • Hoida viralliset asiat ajoissa: Tee osoitteenmuutos maistraatin sivuilla ja irtisano sekä kilpailuta uudet sopimukset (mm. laajakaista- ja sähkösopimus). Varmista, että kotivakuutus on riittävä uuteen asuntoon. Vuokra-asunnon irtisanominen on yleensä irtisanomiskuukauden viimeisestä päivästä vähintään kuukauden eteenpäin, joten irtisano asunto riittävän ajoissa, jottet joudu turhaan maksamaan kahdesta asunnosta.

Vinkit muuttoa varten

MUUTTO 

 • Saadessasi avaimet uuteen asuntoon kannattaa asunto käydä katsomassa läpi ennen muuttoavun saapumista. Kiinnitä lamput ja siivoa uusi asunto muuttokuntoon, jotta muuton alkaessa voit mahdollisimman nopeasti siirtää tavarat paikoilleen.
 • Jos tavaraa on runsaasti ja turvaudut muuttofirmaan, palkkaa muuttofirma hyvissä ajoin, erityisesti jos muutto sijoittuu kuun vaihteeseen.
 • Mikäli luotat talkoovoimaan, vähemmän on enemmän. Varaa muuttoapua vain sen verran, että kaikille on tekemistä. Toki suuri tavaramäärä voi väsyttää, mutta väsyttävämpää on huonosti organisoitu toiminta ja oman vuoron odottelu. On turhaa pyytää runsaasti henkilöitä muuttoavuksi, jos suurin osa joutuu vain seisoskelemaan. Varsinkaan kantamiseen ei tarvita muutamaa riuskaa henkilöä useampaa, sen sijaan pyydä apua esimerkiksi siivoamiseen ja talkooväen ruokkimiseen.

Vinkit muuttoa varten

 • Muista huolehtia kantajille riittävästi juotavaa ja syötävää taukojen ajaksi.
 • Suojaa asunnon eteinen ja kulkuväylä esimerkiksi aaltopahvilla tai hyödynnä tähän ylimääräiset muuttolaatikot. Osan muuttoavusta kannattaa siirtää muuttolaatikoita eteisestä muualla taloon, jottei hiekkaa kulkeudu koko asuntoon kantajien mukana.
 • Pakkaa muuttopäivää varten itsellesi matkalaukku, johon voit laittaa mm. vaihtovaatteet, pyyhkeen, toilettilaukun, laturit ja tietokoneen. Näin et joudu muuttoiltana etsimään eri laatikoista tarvittavia tavaroita.

Vinkit muuttoa varten

MUUTON JÄLKEEN 

 • Siivoa vanha asuntosi huolellisesti ja muista jättää sinne kodinkoneiden käyttöohjeet.
 • Jos muutat pois vuokra-asunnosta, kannattaa asunto kuvata sen ollessa tyhjänä. Näin mahdollisessa riitatilanteessa pääset todistamaan asunnon kunnon. Lisäksi uuteen asuntoon muuttaessa kannattaa kuvata asunnosta löytyvät naarmut ja jäljet, jotta pois muuttaessasi voit todistaa vikojen olleen asunnossa jo ennen muuttoasi asuntoon (lähetä kuvat itsellesi esimerkiksi sähköpostiin, jotta kuvien ottamisen ajankohta on tiedossa jälkeenpäin).

Vinkit muuttoa varten

Vinkki: pyri välttämään muuton aiheuttamaa turhaa kaatopaikkajätettä: roskiin heittämisen sijaan lähes kaiken voi kierrättää – vanhat ja kuluneet petivaatteet voit lahjoittaa esimerkiksi löytöeläinkotiin. Lisää vinkkejä kierrätykseen voit lukea esimerkiksi täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje!

Tilaa uutiskirje ja pysyt ajantasalla DailyChicin uusista julkaisusta ja tapahtumista!
X